HODNIK u vašoj zgradi NIJE OČIŠĆEN?! Nadležni kažu da imaju “DEBEO RAZLOG” za to!

Hodnik
Dnevno.rs

Ukupno 11.407 stambenih objekata koje održava "Gradsko stambeno preduzeće" na čiste hodnike i ulaze sačekaće lepše vreme ili bar izlazak iz minusa. Stanari zgrada, koji za uslugu čišćenja plaćaju privatnim preduzećima, sami će odlučiti da li su niske temperature razlog da se za sređivanje njihovog ulaza ne koristi voda.

 

Iz “Gradskog stambenog” tvrde da imaju “debeo razlog” zbog čega se prilikom čišćenja zgrade u zimskom periodu ne koristi voda. Kako kažu, sigurnost stanara im je na prvom mestu.

Prema objašnjenju iz ovog preduzeća, ukoliko stanari, ipak, insistiraju da se voda koristi prilikom čišćenja, predsednik skupštine stanara mora to pismeno da potvrdi radnim nalogom i svoju izjavu overi pečatom.

– U tom slučaju, postupićemo prema želji predsednika, koji preuzima svu odgovornost ukoliko dođe do neželjenih posledica – rečeno je iz JP “Gradsko stambeno”.

Grejanje u hodnicima ne menja odluku

Odluka o čišćenju zgrada u zimskom periodu važi za stambene objekte koji imaju grejanje u hodnicima.

– Zbog mnogo faktora koji utiču na temperaturu, kao što je otvaranje vrata, oštećenje vrata, ispravnost samih grejnih instalacija, preporuka svakako važi za sve zgrade, jer nam je bezbednost stanara na prvom mestu – objašnjavaju iz “Gradskog stambenog”. 

Iz bezbednosnih razloga radnici ove firme, tvrde, pribegavaju takozvanom suvom čišćenju zgrada.

– Na taj način ne postoji mogućnost da se po mokrim pločicama uhvati led i da neko nastrada – kažu u ovoj firmi, ali ne odgovaraju na pitanje da li pauza u čišnjenju podrazumeva pauzu u plaćanju.

U ovom preduzeću Novosti nisu uspele da saznamo ni na osnovu koje odluke su čišćenja zgrada vodom proglasili opasnim. Pogotovu ako se to radi profesionalno.

Strah za bezbednost sa “Gradskim stambenim” ne dele žitelji mnogobrojnih zgrada sa kojima smo razgovarali. Oni, čak, tvrde da nisu primetili da se primenjuje ni takozvano suvo čišćenje. Tako, na primer, žitelji Ulice Darinke Jevrić u Višnjičkoj banji kažu da su hodnici u njihovoj zgradi prljavi i da čistači već duže vreme ne dolaze. Zbog toga su se obratili nadležnima.

– Pozvali smo “Gradsko stambeno” da skrenemo pažnju da je zgrada veoma prljava. Došao je njihov predstavnik i objasnio da neće biti čišćenja vodom do kraja zime zbog sigurnosnih razloga. To što je u hodnicima toplo, jer imamo parno grejanje, njega nije interesovalo. Tek kad smo “primetili” da bi ovo mogla da bude zanimljiva novinska priča, poslali su ekipu i oprali hodnike. Od obuće kojom se unosi sneg zgrada se prlja svakog dana, tako da čišćenje metlom ne znači ništa – priča za Novosti J. S. iz ove zgrade.