HOKEJAŠI TRČALI U ŠTIKLAMA: Kada saznate zašto su se ovako “mučili” bićete ponosni na njih!

trka muškaraca
promo

Oni su danas bili heroji Beograda zbog jednog veoma humanog razloga!

 

Svako ko se danas zatekao u Knez Mihailovoj ulici morao je da se skloni u stranu pred gomilom muškaraca, koji su trčali u štiklama! Da se ne radi o nekoj šali, već o ozbiljnoj akciji, prolaznici su se uverili kada su saznali da je ta trka zapravo bila znak podrške ženama obolelim od raka dojke.

Hrabri muškarci su trčali u roze cipelama na štiklu u sklopu programa “Ružičasti bazar“, koji su Avon, Fond B92 i Ambasada SAD organizovali uz podršku Ministarstva zdravlja i Nacionalne asocijacije lečenih od raka (NALOR), u cilju obeležavanja Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke.

Posmatrači su sa velikim oduševljenjem pozdravili hrabre učesnike tradicionalne “Muške trke na štiklama“, među kojima su bili i igrači Hokejaškog kluba Beograd, koji su se trkali u znak podrške svim ženama koje prolaze kroz dijagnozu raka dojke, ali i onima koje su se uspešno izlečile.

Edukativne radionice, roze stand za manikir i štandovi sa rukotvorinama privukli su pažnju prolaznika, koji su se uključili u dogadjaj kako bi dali  svoju podršku ovoj akciji  i učestvovali u simboličnoj setnji Knez Mihailovom ulicom.

Posetioci Ružičastog bazara imali su priliku i da iz prve ruke od predstavnika zdravstvenih institucija saznaju sve o znacaju prevencije i ranog otkrivanja, ali i procesu lecenja od ove opake bolesti, koja svake godine odnese oko 1600 zivota u Srbiji.

Želja nam je da motivišemo što veći broj žena da se javi na skrining program, koji ima za cilj rano otkrivanje raka dojke. Od ove opake bolesti svake godine u Srbiji oboli preko 4000 žena, a skrining može da im produži i spasi život – izjavio je prof. dr Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije.

Avon akcija za borbu protiv raka dojke u Srbiji je pokrenuta pre 12 godina, i od tada su  realizovane značajne donacije sa ciljem da se obezbedi najsavremenija oprema za ranu dijagnostiku i podrže programi koji podižu svest i pružaju neophodnu obuku ženama u borbi protiv ove bolesti.

Najskorija je donacija Klinickom centru Nis, kojem cemo ove godine obezbediti znacajno unapredjen PACS sistem za arhiviranje i uporedjivanje zdravstvenih podataka zena pregledanih uz pomoc mobilnog mamografa – izjavila je Elizabet Korobcenko, direktorka kompanije Avon za Srbiju, Crnu Goru, Bugarsku, Albaniju i Makedoniju.