Holivud se večeras priprema za noć dodele prestižnog Oskara s velikim favoritom, mračnim vesternom "Povratnik" meksičkog reditelja Alehandra Injaritua s Leonardom DiKaprijom u glavnoj ulozi.

 

Analitičari su ocenili da će tokom dodela biti verovatno u nekom govoru pomenuta polemika o nedostatku rasne i etničke raznolikosti prilikom nominacija za Oskara.

Ceremonija 88. dodele nagrada američke Akademije za film i nauku trebalo bi da počne u ponedeljak rano ujutro u 2.30 po srednjoevropskom vremenu u teatru Dolbi.

Svečanost će prenositi više od 225 zemalja i teritorija u celom svetu.

“Povratnik”, kao favorit, nominovan je u 12 kategorija, među kojima za najbolji film, režiju i glumca.

DA, Leonardo DiKaprio UME DA PRIČA SRPSKI i to zvuči BAŠ OVAKO! (VIDEO)

Ukoliko bi Injaritu osvojio Oskara za najbolju režiju, bio bi treći reditelj sa uzastopnom nagradom za najbolju režiju, pošto je prošle godine nagradjen za film “Čovek ptica”.

Reditelji koji su dva puta zaredom osvojili tu nagradu bili su Džon Ford (1941. i 1942) i Džozef Mankijevič (1950. i 1951).

DiKaprio (41) favorit je za Oskara najboljeg glumca. Filmski kritičari su naveli da američka Akademija za film voli “performanse” koje je glumac izvodio u filmu, poput penjanja po planinama, prelaska ledenih reka i konzumiranja sirovog mesa.

Britanska pevačica Adel uputila je glumcu poruku podrške na Tviteru. “Srećno Leo! Svi te vole jer si najbolji”, navela je Adel.

Posebnu pažnju će privući domaćin ceremonije, glumac Kris Rok. Očekuje se da crni glumac tokom svečanosti pomene polemiku o rasnoj nejednakosti.

Akademija za film je meta žestokih kritika jer je drugu godinu zarednom izostavila da nominuje glumce koji nisu belci. Nekoliko dana posle objavljivanja spiska nominovanih i prvih kritika u filmskom svetu zbog “suviše belog” Oskara, Akademija je najavila reforme.

Pažnju će privući ove godine glumci Patriša Arket, Stiv Karel i Brajna Krenston, koji će nositi narukvice u počast žrtvama vatrenog oružja, dok će američki potpredsednik Džozef Bajden iskoristiti holivudski glamur da promoviše inicijativu Bele kuće protiv seksualnog nasilja u studentskim centrima u SAD.

Slavlje će posle dodele biti nastavljeno večerom koju svake godine priređuje britanski muzičar Elton Džon o prikupljanju novca za borbu protiv side.

Kao i svake godine, dan uoči dodele Oskara, dodeljene su satirične filmske nagrade Zlatna malina za najgora filmska ostavrenja.

Tu nagradu je sinoć dobio filmski hit “Pedeset nijansi sive”. Ekranizacija popularnog erotskog romana spisateljice E. L. Džejms osvojila je čak pet Zlatnih malina, uključujući za najgori film, scenario, glavnu mušku ulogu, glavnu žensku ulogu i glumački par.loading...