HOROR SNIMAK IZ ARIZONE: U osušenom koritu protekla CRNA REKA (VIDEO)

U videu u kom je sniman predeo u okrugu Pima u Arizoni najednom se pojavila u daljini tamna gusta smesa koja je poplavila područje.

printscreen/youtube.com/KGUN9

Video koji su na Tviteru objavili zvaničnici okruga Pima, pokazuje ugljenisani potok koji se formirao nakon požara 15. jula u toj oblasti. Prema američkom geološkom društvu, požari mogu promeniti način na koji se kišnica sliva na kopno. U normalnim okolnostima, većina prljavštine može da apsorbuje mnogo vode, što sprečava da se bujne poplave dešavaju svaki put kada pada kiša. Ali nakon požara, zemlja više ne apsorbuje toliko vode. Čak i manja kiša može da pokrene poplave ispunjene otpadom.

– Brzi veoma razorni tokovi izgorelog materijala podstaknuti intenzivnim kišama su jedna od najopasnijih stvari nakon požara – tvrdnje su američkog Naučnog centra za vode u Kaliforniji.

– Potrebno je mnogo manje kiše da se pokrenu tokovi otpada iz izgorelih basena nego iz drugih područja. U Južnoj Kaliforniji, samo 7 milimetara kiše u 30 minuta pokrenulo je tokove otpada – naveli su iz Društva.

Prema lokalnoj informativnoj stanici KGUN 9, čini se da je ovaj nedavni tok smeća nastao usled vatre koja je zahvatila oko 485 kvadratnih kilometara, prenosi Sputnik.

Nije bilo žrtava ili veće štete uprkos dramatičnim snimcima. Ali rizik od teških poplava napunjenih otpadom ostaje godinama nakon požara, navode iz Društva. Najveća opasnost obično preti u prvoj olujnoj sezoni posle velikog požara.