Incident se desio u restoranu u Burlingtonu u Masačusetsu kada je jedan radnik počeo da čisti pod restorana pomoću izbeljivača koji sadrži natrijum hipohlorit. Međutim, on nije znao da je neko prethodno bio prosuo na pod sredstvo za čišćenje sa kiselinom, piše NBC Njuz.

Mešavina sastojaka ovih hemijskih sredstava je rezultovala supstancom koja je pozelenela i počela da peni i da se dimi.

Radnik nije mogao da diše i oči su ga pekle pa je brzo otišao odatle.

Međutim, kada je na mesto incidenta došao menadžer restorana, on je pokušao da obriše mešavinu na podu, ali mu je brzo pozlilo.

On je kasnije preminuo u bolnici, a zbog dima je još 13 osoba hospitalizovano. Kako je kasnije utvrđeno, oni su se gušili hlorinom.

Svakodnevna sredstva za čišćenje mogu biti opasna – čak i smrtonosna – ako se nepravilno mešaju. Na primer, izbeljivač sa hlorom može da reaguje sa amonijakom, kiselinama i drugim sredstvima za čišćenje, navodi se u saopštenju Ministarstvu zdravlja Vašingtona (DOH).

Na primer, kada se izbeljivač pomeša sa kiselinom (poput sirćeta ili hemikalija koje se nalaze u nekom sredstvu za čišćenje stakla ili kupatila), stvara se gas hlorin koji je veoma otrovan, a koristi se i kao bojni otrov.