HOROR U BEČU: Dve srpske državljanke svirepo ubijene – PRED DECOM

Marija M. (36) i Dajana L. (26) u žene srpskog porekla koje su proteklih mesec dana ubijene u Austriji po istom receptu. I Marijin i Dajanin partner je pre zločina pretio njihovim porodicama, u oba slučaja se sumnja da su motivi neraščišćeni emotivni odnosi među bivšim partnerima i oba puta je tragičan čin učinjen naočigled njihove dece.

policija
Pixabay.com

Albert L, bivši partner Marije M, inače odradnije poznat austrijskoj policiji po problematičnom ponašanju, trenutno se nalazi u pritvoru. Detalje o stravičnom zločinu koji se odigrao u 20. bečkom okrugu za austrijski „Heute“ je otkrio Darko M, Marijin brat, motivisan podatkom da bi ubica njegove sestre, ukoliko bude osuđen, mogao da se nađe posle tri godina na slobodi jer je u trenutku izvršenja krivičnog dela bio pod jakim uticajem alkohola.

U novinama sam pročitao da bi, zato što je u trenutku ubistva bio pijan, mogao da izađe iz zatvora posle tri godine, zbog čega smo veoma zabrinuti i pitamo se da li ćemo mi biti sledeće mete za tri godine? Uvek nam je pretio da će nas sve pobiti ako ga ona povredi“, ispričao je Darko M. za austrijski portal.

Marija M. je ubijena kada je njen bivši zakucao na vrata njenog stana u kom bila i njihova deca. Ispalio je hitac kada je nesrećna žena otvorila vrata i pobegao, a ona je, iako teško povređena, nekako uspela da se dotetura do parka koji se nalazi između stana. Tu su je našli lekari Hitne pomoć.

Darko je krenuo za sanitetom i satima je strepeo u bolničkoj čekaonici dok nije stigla tragična vest da je Marija, uprkos naporima lekara da je spasu, podlegla povredama.

Motiv ovog zločina i dalje je nejasan, a osumnjičeni je tokom saslušanja ćutao.

Svi smo znali da ima probleme sa alkoholom i agresijom. Nije hteo sebi da prizna da ga ona više ne želi kraj sebe. Donela je konačnu odluku i presekla je tako što je spakovala njegove stvari, međutim on to očigledno nije mogao da prihvati“, ispričao je Darko. Prema onome što se do sada pojavilo u austrijskim medijima, veruje se da bi motiv ovako brutalnog čina mogao da bude to što nije mogao da prihvati rastanak koji je inicirala Marija.

Inače, nakon osumnjičeni je nakon zločina izašao iz zgrade, seo na klupu i nastavio da pije. Tu su ga pronašli policajci, a on se tokom hapšenja onesvestio zbog pijanstva.

Telo žene sakrio u fioku od kreveta

Gotovo identičan zločin odigrao se pre oko mesec dana u Salcburgu, kada je Nenad L. (26) nasmrt izbo svoju bivšu Dajanu L. (22). On je prehodno u februaru ove godine osuđen i određena mu je mera zabrane prilaska koju je prekršio kada je došao u Danijelin stan i izbo je nasmrt dok su u susednoj sobi bila njihova deca.

Njeno telo je nakon toga spakovao u fioku od kreveta i pozvao dadilju da pričuva decu. Žena je došla da bi bila sa decom, ne sluteći da je u susednoj prostoriji telo žene.

Nenad je potom, prema pisanju pojedinih austrijskih medija, skočio u Dunav s namerom da izvrši samoubistvo, ali ga je reka izbacila, pa je odšetao do prve policijske stanice i ispričao šta je uradio. Policajci su otišli u stan i pronašli telo žene…

Inače, incident zbog kog je Nenad prethodno završio u pritvoru odigrao se 25. decembra 2020. godine, kada je porodica slavila Božić. Nenad se toliko napio da je najpre džepnim nožem nasrnuo na brata svoje supruge i zapretio mu da će da ga ubije.

Tada je udario i majku svoje supruge i na kraju povredio njenog oca pošto je pokušao da mu uzme nož. Nekako su uspeli da ga ukrote i da ga zaključaju na balkon do dolaska policije koja ga je odmah privela. Tada je utvrđeno da protiv njega postoji više prijava za nasilje u porodici.

Osuđen je 24. februara na 12 meseci zatvora, od čega je dva morao da osluži iza rešetaka. U presudi iz februara navodi se i da je Nenad više puta pretio supruzi da će je zaklati „kao kokošku“, te da mu ne bi bio problem da je ubije.

Austrijski mediji izveštavaju da je ovo deveti femicid od početka godine i podsećaju na stravične podudarnosti ova dva slučaja, posebno jer se radi o bivšim partnerima koji su već bili nasilni prema svojim partnerkama i koje su policija i nadležni imali u svojim evidencijama.