Otkrivamo kako je to kad Meksikanac iz Amerike dođe u Srbiju i zavoli je tako da sad i u dalekom SAD-u psuje na srpskom.

 

Hoze Anđelo Galjegos je stručnjak za digitalni marketing koji je već tri puta dolazio u Srbiju. Poreklom iz Meksika, živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama, Hoze je prvi put u našu zemlju došao poslovno, kada ga je firma iz San Franciska poslala u beogradsku ispostavu.

Galjegosu se Srbija toliko dopala da je rešio da snimi kratki dokumentarni film i da nas i našu zemlju prikaže celom svetu.

Pronašli smo Hozea i popričali sa njim o njegovom srpskom iskustvu.

#TouristSelfie

A post shared by Jose Angelo Gallegos (@joseangelo) on

  • Šta je bilo prvo što ste pomislili kada su Vam rekli da treba da idete u Srbiju?

Gde je, do vraga, Srbija? Je l’ to pored Sibira? Moram da izguglam – i to odmah!

  • Kakav je prvi utisak na Vas ostavila naša zemlja?

Pomislio sam da se tu krije zanimljiva priča o srpskoj istoriji i kulturi. Nisam znao ništa, ali sam postavio sebi misiju da saznam sve što mogu od mojih srpskih kolega. Takođe, odmah sam uvideo da su Srpkinje lepe.

  • Koja je bila prva srpska reč koju ste naučili i da li je srpski jezik pretežak za vas?

Prva reč je bila “je*iga“. To je nešto kao srpsko “hakuna matata“. Koristim to i sad u Americi – kad god se osetim kao Srbin. Srpski jezik je poseban, ništa takvo nisam čuo ranije. Moj maternji je španski, a engleski sam naučio sa osam godina. Neke srpske reči imaju glasove i izgovor koji nikad do tad nisam čuo. Bilo mi je vrlo teško da naučim ponešto kad sam prvi put došao, ali vremenom vežbam srpski. Može to još mnogo bolje, ali sad definitivno razumem kad Srbi psuju.

 

Thank you for the memories #Serbia #Rakia #Love

A post shared by Jose Angelo Gallegos (@joseangelo) on

Hoze je u Srbiji je bio tri puta i ukupno je proveo šest meseci u našoj zemlji. Iskusio je i zimu i leto i fascinira ga koliko na naše raspoloženje utiče godišnje doba. 

  • Da li ste imali neka negativna iskustva?

Pušenje! Vi ljudi pušite svuda i uvek i u svakom trenutku, a ja sam asmatičar i to me ubija. Tokom prve posete malo je falilo da dobijem napad astme i to je bilo vrlo neprijatno. Ali osim toga, ništa loše mi se nije desilo. Mnogo gore stvari doživljavam u SAD-u i Meksiku.

Thank you making my stay one of the most memorable times in my life! Crossing my fingers I will be back in the summer!

A post shared by Jose Angelo Gallegos (@joseangelo) on

  • U svom filmu kažete da Srbi i Meksikanci imaju mnogo toga zajedničkog, na šta ste konkretno mislili?

Kada sam prvi put došao u Srbiju bio sam jedan od 15 Amerikanaca koji su tad došli poslovno u Beograd. Čim smo stigli većina je počela da priča gluposti o Beogradu. Očekivali su “Evropu“ i bili su razočarani onim što su videli. Nisu želeli da se upoznaju sa lokalcima, da probaju hranu, čak se nisu potrudili ni da nauče nešto o istoriji, već su o Srbiji sudili po izgledu.

 

Isto se dešava i sa Meksikom. Amerikanci su skloni tome da lako i brzo donose zaključke, kao i da veruju u sve negativne stereotipe servirane u medijima. Verujem da je baš to razlog što sam se tako lako vezao za Srbe. Ludo je to što živimo na suprotnim stranama sveta, a slični smo na mnogo načina.

 

I Meksikanci i Srbi veruju u to da je porodica najvažniji pokretač u životu. Mislim da je to nešto što Amerikanci mogu da nauče od nas. Oni su izuzetno individualni, brinu se samo a sebe i učiniće sve što mogu da bi zaradili dolar ili kupili mercedes. Međutim, ništa od toga nije bitno ako kod kuće nemate porodicu kojoj se vraćate.

Remember that one time my job sent me to Europe

A post shared by Jose Angelo Gallegos (@joseangelo) on

  • Naučili ste mnogo o Srbiji i Srbima se svidelo kako ste ih predstavili u filmu. Šta vam je bilo najteže da objasnite vezano za Srbiju?

Istorija je definitivno mnogo teška. Komplikovano je i imam utisak da svako ima različito mišljenje o njoj. Svaki Srbin ima svoje razmišljanje o Titu i Jugoslaviji. Takođe, upoznao sam neke Hrvate i Bosance, koji imaju potpuno drugačiju priču o Srbiji.

 

Znao sam da će, šta god da kažem u dokumentarcu, neko imati nešto da mi prigovori. Zato sam se trudio da budem što je moguće objektivniji. Sakupio sam mišljenja svih Srba koje sam upoznao i koristio sam naučne izvore. Sada sam baš fasciniran kompletnom tematikom oko Jugoslavije. Vraćam se u julu u Srbiju na venčanje mojih prijatelja i mislim da ću onda posetiti i okolne zemlje (Hrvatsku, Bosnu, Crnu Goru…) i da ću napraviti novi film.

 

Hoze Anđelo je poslao i posebnu poruku čitaocima portala Dnevno.rs. Pogledajte šta ima da kaže: