HRABRA PROVOKACIJA USRED IZRAELA: Island i Madona u centru skandala koji je obeležio Evroviziju i evo šta im sleduje (FOTO)

Izraelski javni servis saopštio je da bi organizatori mogli da kazne islandske učesnike zbog neovlašćenog prikazivanja palestinskih zastava.

printscreen

U toku prenosa uživo subotnjeg finala, članovi eklektičnog pank sastava Hatari podigli su šalove sa palestinskim zastavama.

Pevač Klemens Nikulason Hanigan pokazao je rukom znak “V za pobedu”, a mnogi u Tel Avivu su na to odgovorili povicima negodovanja, prenosi Rojters.

Islanđani će očigledno biti kažnjeni od strane Evropske radiodifuzne unije (EBU), koja zaista nije tolerantna prema onima koji krše pravila – izjavio je za Inet TV Eldad Koblenz, izvršni direktor izraelske javne televizije Kan.

Pravila EBU dozvoljavaju diskvalifikaciju takmičara koji se ne pridržavaju zahteva da muzičko takmičenje bude “nepolitički događaj”.

Na pitanje koje su potencijlne kazne, portparol EBU je rekao da su u prošlosti za kršenje pravila primenjivane finansijske sankcije.

Pored incidenta koji se desio u samoj dvorani gde je održano finalno veče za pesmu Evrovizije, mali protest sa sličnom porukom održan je ispred muzičke arene.

Nekoliko desetina demonstranata juče je pozvalo na kraj izraelskim “apartheidskim” uslovima usmerenim protiv Palestinaca.