Afera ‘vakcine’ – Vukajlović: Sve sam radila po nalogu Vlade

Bivša direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZ ZO) Svetlana Vukajlović Popržen negirala je danas pred Višim sudom optužbe za zloupotrebe u nabavci vakcina za svinjski grip 2009. godine.

Svetlana Vukajlović Popržen je rekla da ne razume to što joj je optužnicom stavljeno na teret i navela da je sve radila po zakonu i nalogu Vlade Srbije.

“Vlada je imala čvrtstu odluku da nabavi vakcine, a mi smo to samo sprovodili onako kako su naredili”, rekla je ona.

Vukajlović Popržen je istakla da je nadzor nad nabavkom vakcina obavila i Uprava za javne nabavke Ministarstva finansija i da nije bilo primedbi.

“Iz ovakve optužnice stiče se utisak da bi ja trebalo da budem kriva za to što su vakcine uopšte nabavljene”, rekla je ona. Dodala je da je na mesto direktorke Zavoda nije postavila Vlada Srbije, kao što stoji u optužnici, već ju je izabrao Upravni odbor RZ ZO.

Osim Vukajlović Popržen optuženi su i bivša direktorka Jugohemije Smiljka Mileusnić Adzić, direktor kompanije Jugohemija farmacija Vladimir Gravar i direktor firme Detap Ljubomir Pavićević zbog zloupotrebe u nabavci 857.000 doza vakcina 2009. godine, od kojih je utrošeno 154.000.

Vukajlović je navela i da ne razume koje su radnje koje je preduzela kao direktorka nezakonite i u čemu je veza između nje i ostalih optuženih.

“Da je Miljko Radisavljević bio na mom mestu, ni on ne bi mogao da uradi nešto drugo od onog što sam ja uradila”, rekla je Vukajlović Popržen.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. jun.

U optužnici, koja je u međuvremenu izmenjena, navodi se da je u novembru 2009. u postupku javne nabavke vakcina protiv svinjskog gripa za najboljeg ponuđača izabrana kompanija Jugohemija farmacija, iako nije posedovala pismo o autorizaciji proizvođača vakcina švajcarske kompanije Novartis, niti je bila njen ovlašćeni distributer za Srbiju.

Na taj način su u postupku nabavke vakcina neposredno uvedeni posrednici – preduzeća Jugohemija farmacija i Detap, koji su po osnovu uveženih 855.000 doza vakcina ostvarili ukupunu imovinsku korist od oko 132 miliona dinara, za koliko je istovremeno oštećen i

budžet Srbije. Svetlana Vukajlović je uhapšena 19. septembra 2011. godine, a uz jemstvo je puštena iz pritvora 28. maja 2012. godine.