Avion prinudno sleteo kod Kraljeva: Povređeni pilot i kopilot

Pilot B.M. (62) i kopilot B.D.(23) iz Smedereva, lakše su povređeni danas prilikom prinudnog sletanja aviona u kome su se nalazili, u zaseok Džode, udaljen nekoliko kilometara od centra Rudna, saznaje agencija Beta.

Prema rečima meštana Rudna kod Kraljeva, prvo se začulo kloparanje, a zatim je avion prilikom prizemljenja zakačio telefonski stub udaljen nekoliko desetina metara od prvih kuća.

– Radnici strugare koji su u to vreme ručali, izvukli su iz prevrnutog aviona pilota i kopilota koji su od razbijenog pleksiglasa imali posekotine po licu – rekao je jedan od očevidaca.

Povređenima je pružena prva pomoć u ambulanti na Rudnom, posle čega su upućeni u Zdravstveni centar Studenica u Kraljevu.

– U toku je dijagnostika, i jedan i drugi imaju povrede glave i čekamo da stignu sa snimanja, i za sada se njihove povrede vode kao lake telesne povrede – rekao je agenciji Beta dežurni lekar na prijemnom odeljenju centra Studenica, Saša Pavlović.

Reč je o poljoprivrednom avionu “cesna 172”.

– Pilot , s kojim smo bili u kontaktu i kopilot su lakše povređeni – rekao je predstavnik Centra za istraživanej udesa i ozbiljnih nezgoda u civilnom vazduholovstvu Nebojša Petrović.

On je naveo da su predstavnici tog Centra stupili u kontakt sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i da će obezbediti mesto prinudnog sletanje letilice.

Petrović je dodao i da će to biti urađeno kako bi se sprečilo da se neovlasćene osobe približe letilici i da se potom utvrdi uzrok prinudnog sletanja.

Avion je poleteo iz Trstenika oko 15.30.

Nedavno se na aerodromu Bački Jarak srušio mali sportski avion “skaj leder j 600” i u toj nesreći poginule su dve osobe – pilot i kopilot.