Carinici zadržali više od 800 kilograma sumnjive robe

Službenici Carine u Šidu prekinuli su carinski postupak za preko 800 kilograma robe za koju sumnjaju da povređuje pravo intelektualne svojine, saopštila je danas Uprava carina.

U carinskoj ispostavi Šid je izvršena kontrola teretnog vozila kojim je prevožena roba za uvoznika iz Beograda i tada je primećeno da se u tovaru nalazi i jedan deo robe za koji se sumnja da nije originalan. Zadržano je 1.200 rančeva marke “Eastpak” i “Vans”. Samo pola sata kasnije, na Železničkoj Stanici Šid dogodio se sličan prekršaj.

Kontrolom teretnog voza kojim su prevožene igračke za uvoznika iz Beograda izražena je sumnja u originalnost dela robe sa oznakom robne marke “Dizni”.

Zbog toga je privremeno zadržano 2.400 Mini tablet igračaka kao i 2.640 igračaka brenda “My Little Pony”. Carinici su u oba slučaja prekinuli carinski postupak zbog sumnje u povredu prava intelektualne svojine, dok je roba privremeno zadržana i nalaziće se pod carinskim nadzorom do okončanja postupka. Iz Uprave carina upozoravaju da krivotvorena roba nije bezbedna za upotrebu, jer nju ne prati nikakva dokumentacija koja bi potvrdila ispravnost i kvalitet proizvoda. Zbog toga treba biti oprezan, jer nekada ovakva roba može da izazove

neželjene reakcije, poput alergija, navodi se u saopštenju.