Čume otkriva: Trojica Zemunaca su državni funkcioneri – ako postanu mnogo jaki, loše nam se piše

Zaštićeni svedok Ljubiša Buha Čume tvrdi da 'novi zemunski klan' predstavlja ozbiljnu pretnju za državu i ističe da ima dokaze da on postoji. Buha ide i korak dalje i tvrdi da su od sedmorice članova ove organizacije trojica na važnim pozicijama u državi.

Ko čini vaskrsli „zemunski klan” i koje dokaze imate za tu tvrdnju?
– Imam verodostojne dokaze i spreman sam da ih dostavim nadležnim državnim organima. Imam i svedoke koji će potvrditi sve. Mogu da kažem da su svi članovi klana, ima ih sedam, na slobodi, a trojica su državni funkcioneri, nalaze se na bitnim položajima u zemlji.

Ko su oni, da li hoćete da javno kažete njihova imena?
– Mislim da to ne bi bilo dobro, ali nadležni organi, ukoliko su zainteresovani, dobiće njihova imena.

Da li su neki ministri, policajci…?
– Ne mogu da otkrijem imena.

To je vaše pravo, ali sve vreme javno istupate u medijima. Zašto pričate novinarima, a ne policiji i tužilaštvu o tome? Malo je nelogično?!
– Nisu me pozvali. Neka me pozovu, daću dokaze. A novinari hoće da me slušaju.

Dobro, nećete da otkrijete imena. Ali recite, da li taj novi klan diluje drogu, reketira, ubija… Kojim se poslovima bave?
– Ne, nema droge ni reketa. Ali znate, kako bih se izrazio, oni muzu državni budžet. Otimaju pare od države. I za to imam dokaze!

Čekajte, čekajte, kažete da su toliko jaki da skoro da vladaju državom?
– Nisam to rekao, ne izvrćite moje reči. Hvala bogu, nisu još toliko jaki, ali ne sme im se dozvoliti da postanu jaki. Inače, ne piše nam se dobro.

Da vi možda niste kivni što ste izgubili obezbeđenje, pa se sada svetite?
– Taman posla. Ovo nisu stvari za igru. A i sada me obezbeđuju pripadnici UKP i osećam se sigurno s njima. UKP i Rodoljub Milović su me spasli onomad kad su me jurili bivši „Zemunci” zbog ubistva Đinđića. To je bilo baš gadno vreme…

Izneli ste teške optužbe. Zaštićeni ste svedok tužilaštva, ali ste uvek bili na tankoj liniji kad je zakon u pitanju?
– U Srbiji se zna ko je Čume, to nikada nije ni bila tajna, kao ni to zbog čega sam postao svedok-saradnik. Doprineo sam da se rasvetli ubistvo premijera Zorana Đinđića. Ali to su poznate stvari.

Čume poručuje da nije mrtav u podzemlju

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže da plasiranje Čumetovih tvrdnji u medijima o nastanku novog „zemunskog klana” ima veze s njegovom ličnom promocijom.

– Nekadašnje vođe podzemlja moraju u javnost da izađu sa senzacionalnim pričama da bi bili u centru pažnje. U podzemlju je uvek aktuelna borba za hijerarhiju. Ako se za nekog godinama ne čuje, on je praktično mrtav u podzemlju – kaže Radovanović.

S druge strane, navodi Radovanović, postoji želja pripadnika podzemlja da se osvete Čumetu jer je policiji dao informacije o pojedinim kriminalcima.

– To je deo njihove kulture, normi ponašanja. Ne iznenađuje postojanje takvih namera, ali je teško reći koliko je to realno – objašnjava kriminolog.

On dodaje da nije uobičajeno da Čume lično ide na razgovor kod načelnika UKP, već da postoje službe koje se time bave.loading...