Dekan FPN-a: Ne dam ostavku, neka prete i dalje

Savet Fakulteta političkih nauka u Beogradu saopštio je da je dekan tog fakulteta Ilija Vujačić napadnut zbog funkcije koju obavlja i zato što svoj posao obavlja prema visokim profesionalnim standardima.

– Sve insinuacije da je napad bio ‘komšijska rasprava’ i sve ono što se spinuje u medijima nije tačno – rekao je na konferenciji za novinare predsednik Saveta FPN Zoran Stoiljković.

On je rekao da je na sednici Saveta ocenjeno da dekan i uprava fakulteta već duže trpe pritiske i pretnje čiji je cilj da se promeni politika fakulteta ili da se dekan povuče sa funkcije.

Stoiljković je rekao da Savet veruje da je napad na Vujačića deo istih pritisaka.

Savet FPN osudio je pisanje i spekulacije pojedinih medija zasnovane na takozvanim policijskim izvorima o tome ko stoji iza napada na dekana.

Stoiljković je istakao da dekan u svojoj izjavi policiji nije ni jednog kolegu označio kao nalogodavca napada, niti zna ko stoji iza napada.

– Ja mislim da u Srbiji počinje da dominira duh palanke, primitivizma, bahatosti, veza sa politikom, osećaja da sve može da se kupi, da se prodaju i kupuju prijateljstva i diplome, i to više neće moći da prođe – rekao je Stoiljković.

Dekan FPN Ilija Vujačić rekao je da nikoga nije imenovao kao napadača.

Prema njegovim rečima, pre dva meseca kontaktirao ga je jedan poznanik, koji mu je rekao šta se sprema u jednom tabloidu o njemu i da se ništa neće desiti, ukoliko podnese ostavku.

Vujačić je rekao da je obavestio naučno-nastavno veće i odlučio da neće da daje ostavku, kako se ne bi u neregularnim uslovima birao dekan fakulteta.

On je dodao da je, kada se u jednom tabloidu pojavio tekst o njemu, mislio da će se na tome završiti.

– U subotu u 9.50, dok sam vukao torbu sa pijace, napadnut sam sa leđa od dvojice napadača sa kapuljačom i dobio dva udarca u desnu i dva udarca u levu ruku – rekao je Vujačić.

On je dodao da su napadači pokušali da ga zaslepe suzavcem i pobegli niz ulicu, usput još jednog čoveka poprskali suzavcem da ih ne bi prepoznao, ali su svedoci videli njihovo bekstvo automobilom.

Na pitanje novinara zašto se pre dva meseca, kada je dobio pretnje, nije obratio javnosti, Vujačić je rekao da te pretnje nije smataro ozbiljnim, pa ih zbog toga nije ni prijavio policiji.

Savet FPN traži da policija istragu sprovede do kraja, otkrije nalogodavce i tako prekine sa spekulacijama o tome ko stoji iza napada na Vujačića.

Ilija Vujačić napadnut je u 15. novembra u blizini svoje zgrade u Beogradu, a policija je privela dve osobe osumnjičene za napad.