Evo ko je uhapšeni Miroslav Bogićević!

Biznismen Miroslav Bogićević, koji je večeras uhapšen zbog zloupotrebe službenog položaja, tereti se da je Privrednu banku Beograd oštetio za 15.140.000 evra i 60.000.000 dinara, odnosno 1.757.246.348 dinara, za koliko je pribavljena korist jemcu 'Koncernu Farmakom MB' Šabac.

Bogićević 1989. godine osnivao preduzeće “Farmakom”, čija je pretežna delatnost bila poslovanje apoteke, a uporedo sa tim uvoz i izvoz. Osam godina kasnije je izvršena preregistarcija preduzeća u “Farmakom MB”, a pretežna delatnost društva postaje trgovina na veliko, kao i proizvodnja sredstava za zaštitu bilja, obojenih metala i mineralnih đubriva, a sve se realizuje kroz zajedničku proizvodnju, i to sa društvima u sastavu preduzeća “Zorka” Šabac.

Ubrzo “Farmakom MB” stiče vlasništvo u Mlekari Šabac, FAS Sombor, PIK “7. jul”, IK “Guča”, Livnici Požega, RIT Zajača, “Zorki Standard”, rudniku antimona i cinka “Suva ruda”, rudniku olova i cinka “Lece”.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je ranije da Vlada Srbije ne štiti tajkune i da se to najbolje vidi po visini poreza koji je naplatila od njih, navodeći da i dalje najveći problem predstavlja “Farmakom”. On je za “Farmakom” rekao da je “političko čedo jedne stranke koje je preraslo u monstruma”.

Mediji su preneli da je Bogićević uhapšen na aerodromu prilikom pokušaja da napusti zemlju. Rođen je 5. oktobra 1953. u Šapcu, Višu upravnu školu završio je u Sarajevu, a prvo zaposlenje, 1973, dobio je u Fondu zdravstvenog osiguranja. U privatni biznis prelazi 1992, a počeo je sa apotekama, zatim trgovinom i proizvodnjom.

Iako je od 2003. učestvovao u brojnim privatizacijama, i sistemu Farmakom pridodao devet preduzeća iz različitih delatnosti, za njega se ne vezuju uobičajene afere koje su pratile taj proces. Kupljene firme uglavnom su modernizovane, zapošljavaju oko 3.000 radnika, a za doprinose u privrednom razvoju, kako su preneli mediji, Bogićević je primio brojna priznanja. Oženjen je, ima dve ćerke i troje unučadi.loading...