Krivična prijava protiv Snežane Malović

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević je sa grupom kolega podneo je krivičnu prijavu protiv Snežane Malović zbog neuspele reforme pravosuđa i štete od 1,5 milijardi dinara, a bivša ministarka pravde odgovara da je to pokušaj da se sakriju propusti sudija zbog kojih ih je Visoki savet sudstva (VSS) označio kao nestručne i nedostojne, piše Danas.

Kako list Danas saznaje na krivičnoj prijavi, kojom se terete za zloupotrebu službenog položaja, nalaze se i svi članovi prvog sastava Visokog saveta sudstva – nekadašnja predsednica Vrhovnog suda Nata Mesarović, Jelena Borovac, Vučko Mirčić, Biljana Tošković, Nadica Jovanović, Đurđina Bjelobaba, Boško Ristić, Dejan Ćirić i Predrag Dimitrijević.

Krivičnu prijavu su potpisali i predsednik Apelacionog suda u Novom Sadu Novica Peković, zatim sudije Vrhovnog kasacionog suda Janko Lazarević, Zoran Tatalović, Dragan Jocić i Dragiša Đorđević.

Podnosioci krivične prijave navode da su “kao službena lica – članovi prvog sastava VSS u postupku izbora sudija iskorišćavanjem svog službenog položaja teže povredili prava 837 sudija”.

Kako se navodi, oni prilikom donošenja odluka o izboru sudija 16. decembra 2009. “nisu odlučivali da li ispunjavaju uslove da budu birani za sudije”, iako su “bili dužni da i na njih primene postupak izbora, već su samo odlukom od 25. decembra 2009. konstatovali da ovim sudijama sa 31. decembrom 2009. prestaje sudijska funkcija”.

Dodaje se i da razrešenim sudijama nisu dati pojedinačni razlozi za razrešenje i da je time istovremeno “naneta šteta državi od 1,5 milijardi dinara”.

U obrazloženju krivične prijave se dodaje da time što postupak izbora prema ovim sudijama nije sproveden, teže su povređena njihova prava koja im pripadaju po osnovu vršenja sudijske dužnosti, “niti su imali pravično suđenje, bili su
diskriminisani, povređeno im je pravo na rad i imovinu”. Sve razrešene sudije su polovinom 2012. na osnovu odluke Ustavnog suda i Visokog saveta sudstva, a posle promene vlasti u Srbiji, vraćene na posao.

Krivična prijava je podneta Tužilaštvu za organizovani kriminal 17. oktobra.

Malović je za Danas rekla da je podnošenje ove krivične prijave još jedan od načina kojim se pokušava zamena teza.

Ovo je još jedan od načina kojim se pokušava zamena teza i da se sakriju, odnosno prenebregnu svi oni propusti koje su sudije činile i zbog kojih ih je Visoki savet sudstva označio kao nestručne i nedostojne, rekla je Malović i
naglasila da se sve što ima da izjavi s tim u vezi nalaziu obrazloženjima koje je sačinio VSS.loading...