MEŠTANI U STRAHU: Maskirana banda hara vranjskim selima

Meštani sela Donji Vrtogoš u okolini Vranja spavaju u strahu i svake noći strepe da će upravo oni postati žrtve maskirane bande koja krade sve što im stigne pod ruku, a signal da banda kreće u pohod je masovni lavež pasa

Meštani sela Donji Vrtogoš u okolini Vranja godinama unazad spavaju sa strahom, plašeći se da im u dvorište ne upadnu članovi, kako kažu, organizovane bande, koja pljačka tamošnja domaćinstva. Poslednja krađa u nizu desila se u oči Svetog Aranđela, kada su lopovi iz domaćinstva Dragorada. S. (65) ukrali motokultivator marke IMT 506.

Meštatnin Jovan. D. (75) je i sam imao bliski susret sa lopovima. Kaže da su krađe u njihovom selu toliko učestale, da ne mogu mirno da žive.

– Mene su dva puta napadali, ali nisu uspeli da me pokradu. Upali su u dvorište. Otvorili su kapiju, ja sam već bio izašao iz kuće. Bilo je četvorica njih maskiranih, imali su crne kape na glavi i preko lica. Mnogima su pokradeni kazani, cevi i ostalo. Policija dođe, napravi zapisnik i nema ništa od toga – kaže ovaj stanovnik Vrtogoša.

On dodaje da mu izuzetno teško pada što supruga i on sa svojih 75 godina moraju u tim godinama da dežuraju tokom noći, strepeći da li će im neko upasti u dvorište.

– I dan danas spavam sa strahom. Nemam više 20 godina da to izdržim. Čim kučiki zalaju, ja skačem i gledam da li idu lopovi. Svi mnogo strahujemo od toga ko je sledeći – priča J. D.

Jedana od meštanki Donjeg Vrtogoša Milanče.N. (50) kaže kako pre dve nedelje, tokom nekoliko noći, u selu kao da nije bilo psa koji nije bio uznemiren i koji nije lajao.

– To je za meštane znak da je banda krenula. Pretpostavljamo da su lopovi iz sela. Da ih ima oko desetak i da nemaju više od 30 godina.

Kradu sejalice, drljače, plugove, kazane…Spavamo naizmenično svake noći. Svi strahujemo, ali najviše su na meti staračka domaćinstva.

Zaključavamo kapiju. Svake noći moramo da obezbedimo domaćinstvo – kaže ova žena.

U Policijskoj upravi u Vranju su potvrdili da se u sredu 19. novembra desila krađa motokultivatora u selu Donji Vrtogoš. Oni su saopštili još i to da se radi na tom slučaju, odnosno pronalaženju izvršioca i pronalaženju klultivatora, kao i preduzimanju zakonskih mera protiv počinioca krađe.

Donji Vrtogoš je od Vranja udaljen oko 15 kilometara, i ima oko 300 domaćinstava.loading...