Na slobodi osumnjičeni za napad na ‘Žene u crnom’

Vanraspravno krivično veće Osnovnog suda u Valjevu ukinulo je pritvor do 30 dana četvorici osumnjičenih za napad u Valjevu na aktivistkinje nevladine organizacije Žene u crnom, potvrđeno je danas agenciji Beta u tom sudu.

Odlučujući o njihovim žalbama, veće je ocenilo da je pri ocenjivanju težini dela za koja su terećeni, povređen Zakon o krivičnom postupku.

Na slobodi su A.B. (30), M.B. (23), M.M. (31), I.M. (22) iz Valjeva, osumnjičeni za krivično delo napad na službeno lice u obavljanju službene dužnosti, i za krivično delo nasilničko ponašanje. Policija je podnela krivične i prekršajne prijave protiv još osam osoba kojima nije bilo određeno zadržavanje do 48 sati, te ni pritvor.

Posle danas objavljene odluke suda, verovatno neće biti “mirnog protesta” koji su, za sredu u podne na Gradskom trgu zakazali predstavnici Udruženja boraca ratova na prostorima bivše SFRJ od 1990. do 1999. godine iz Valjeva. Incident se dogodio 8. jula na Gradskom trgu na kraju performansa Žena u crnom povodom godišnjice genocida u Srebrenici.