Novi svedok: Taton je sam pao u ambis, spreman sam da idem na poligraf

Iako je sam okoreli Zvezdaš, kaže da prezire huliganstvo, ali istinu ne može da porekne, a ona, kako kaže glasi: Francuskog navijača niko nije gurnuo u smrt, pao je bežeći od navijača!

Slobodan Čentić (31), Srbin na privremenom radu u švedskom gradu Geteborgu, tvrdi da je francuski navijač Bris Taton (28) nastradao nesrećnim slučajem 17. septembra 2009. godine u Beogradu. Iako je sam okoreli Zvezdaš, kaže da prezire huliganstvo, ali istinu ne može da porekne, a ona, kako kaže glasi: Francuskog navijača niko nije gurnuo u smrt, pao je bežeći od navijača!

U ekskluzivnoj ispovesti za dnevni list “Informer” Čentić kaže da je lično video kako nesrećni navijač Tuluza propada u podzemnu garažu na Obilićevom vencu, bežeći od napada grupe “grobara”.
Kako ističe, nije mu namera da ikoga brani, posebno ne huligane koje, kako kaže, prezire iz dna duše. Želi da ispriča istinu zbog sebe, “pokojnog Brisa i nekolicine onih nepravedno osuđenih za ovu tragediju”!
– Prošlo je dosta od tog nesrećnog događaja i savest mi više ne dozvoljava da ćutim, iako znam da će se mnogi pitati gde sam bio do sada. Odgovor, pre svega, leži u mom nepoverenju u bivši režim s kojim je moja porodica imala dosta problema. Osim toga, već tri godine sam u Švedskoj i za to vreme bio sam u Srbiji tek par puta – kaže Čenić na početku svoje ispovesti.
Prema sopstvenom priznanju “okoreli je Zvezdaš, ali mrzi svaki vid nasilja”. O samom događaju s mukom, teško priča:
– Sedeo sam tog dana sa Vladom, menadžerom jednog kafića na Obilićevom vencu. Odjednom su sa dve strane dotrčali “grobari” , a neko od njih je u prolazu dobacio: “Eno ih Francuzi!” Sve se desilo za nepun minut. Upalila se baklja, napali su to društvo koje je bilo desetak metara od mene, oborili su konobara… nastupio je opšti metež, čuli su se krici – kaže Slobodan.
Čentić kaže da se uputio ka ogradi iznad podzemne garaže i svojim očima video kako prestravljeni Taton preskače i pada u ambis.
– Ne želim da branim huligane, jer taj nesrećnik ne bi ni stradao da navijači Partizana nisu napali Francuze iz čista mira. Ali istina je da ga niko od njih nije bacio, kunem se! Nisam ni sudija, ni porota, ali znam da su za taj događaj uglavnom osuđeni neki klinci, a ne inicijatori. ako treba, spreman sam i na poligrafu da svedočim – poruzčuje Čentić.
Slika povređenog Tatona i dan-danas me proganja i, najviše zbog njegovih roditelja, smatra svojom moralnom obavezom da pomogne u rasvetljavanju činjenica:
– U tom momentu nisam ni sanjao da će taj pad biti koban po njegov život! Bris je bio živ kad sam ga poslednji put video, ali je njegova glava strahovito brzo otrcala u predelu slepoočnice. Onda je stigla Hitna pomoć i svi znate kako se završilo. užasno mi je krivo jer niko nije zaslužio takav kraj!
Novo suđenje na pomolu
Apelacioni sud je za učešće u ubistvu Brisa Tatona u januaru 2012. godine osudio 14 navijača Partizana na najmanje 123 godine zatvora.
Naknadno su advokati Zora Dobričanin i Svetozar Vujačić podneli zahtev za ponavljanje postupka na osnovu svedočenja dvoje očevidaca koji su, kao i Čenić, tvrdili da je Taton sam pao. Međutim, više od dve godine o tome nije doneta odluka. apelacioni sud je polovinom septembra peti put naložio Višem sudu da se konkretno izjasni o “kvalitetu novih dokaza”

Žrtve montiranog procesa?
Đorđe Prelić je kao organizator napada na Francuze osuđen na 15 godina zatvora. Izručen je iz Španije početkom juna ove godine, a nedavno je preko svog advokata zatražio ponavljanje postupka i javno se nudio da ide na poligraf.
I dalje je nedostupan samo Dejan Puzigaća, osuđen na 14 godina, za kojim je na snazi međunarodna poternica. U međuvremenu, zatvorsku kaznu je već odslužilo nekoliko osuđenih “grobara”. Poslednji je izašao na slobodu student Stefan Veličković, koji je takođe zatražio obnavljanje postupka tvrdeći da su svi oni žrtve “politički montiranog procesa”.loading...