Otkrivamo: Ko je Kosmajac, najveći narko-diler?

Najveći narko-diler u Srbiji, za koga je premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao samo da je poznat kao 'Kosmajac', očigledno je Dragoslav Kosmajac, koji se u Beloj knjizi MUP-a Srbije iz 2001. navodi kao jedan od najznačajnijih trgovaca opojnim drogama, pišu današnje 'Novosti'.

Prema podacima MUP-a, on nikada ne dolazi u kontakt sa narkoticima niti sa osobama koje neposredno vrše navedene poslove. Takođe, ne pojavljuje se mnogo u javnosti, piše list, prenosi Tanjug.

Njegovo ime su pominjali i svedoci saradnici i optuženi u postupcima protiv Zemunskog klana, imenujući ga kao osobu od koje su pripadnici zemunskog klana nabavljali drogu.

„Kako je nedavno u javnosti objavljeno, on živi na Zvezdari u jednoj od svoje četiri kuće. Odatle i vodi posao sa izgradnjom stanova na celoj teritoriji ove beogradske opštine”, dodaju Novosti.

List takođe navodi da se sumnja da je Kosmajac novac od trgovine narkoticima investirao upravo u stanogradnju.

Politika piše da je Dragoljub Kosmajac, prema podacima MUP-a, povezan sa međunarodnim krijumčarima narkotika i u Južnoj Americi, odakle, navodno, organizuje transporte velikih količina kokaina za Evropu, a odavno ima i uhodani kanal za krijumčarenje kokaina iz Turske, Bugarske i Makedonije, preko Crne Gore i Srbije, za zemlje Zapadne Evrope.

Blic, takođe, navodi da je Kosmajac (61), koji živi na Zvezdari, prema operativnim podacima policije najveći diler kokaina u Srbiji, ali nikada nije bio uhapšen. Policija protiv njega nikad nije imala dovoljno dokaza.

„Kosmajac važi za osobu s ozbiljnim vezama u kolumbijskim kartelima, dugo je bio van Srbije, a svojevremeno je bio jedan od glavnih saradnika ubijenog vođe Zemunskog klana Dušana Spasojevića. U dobrim odnosima je bio i sa Darkom Šarićem”, piše Blic.

Prema pisanju tog lista, policija je prvi put u njegovu kuću upala u januaru ove godine, ali tada nije nađeno ništa osim oružja za koje su dozvolu imali njegova supruga i sin.

Kosmajac, kako se navodi, u Beogradu ima razgranat posao, od građevine, do dečjih vrtića.

On se u Beloj knjizi MUP-a pominje kao deo Surčinske grupe, koja predstavlja najorganizovaniju međunarodnu krijumčarsku grupu heroina i kokaina u ovom delu Evrope.

Blic dodaje da je u vreme akcije „Sablja” za Kosmajcem bila izdata poternica, ali je on na tajanstven način izbegao hapšenje i 2003. pobegao u inostranstvo da bi se, posle nekoliko meseci, vratio u Srbiju.

Kurir ukazuje da je Kosmajac bio taj koji je, prema operativnim podacima policije, spojio Darka Šarića i Sretena Jocića – Jocu Amsterdama.

Naše novine napominju da je Kosmajac pripadnik „stare garde” beogradskog podzemlja i jedan od najznačajnijih međunarodnih dilera kokaina, ali ga u javnosti gotovo nema.

I taj list podseća daje u akciji „Grom” u januaru, policija pretresla njegovu kuću, kao i stanove na 28 lokacija najjačih igrača u narko biznisu.

Među njima je, ukazuju Naše novine, bio i Aleksandar Vavić, koga tada policija nije pronašla kod kuće. Vavić je bio bivši navijač „Crvene zvezde”, a sada je vođa partizanove navijačke grupe „Alkatraz”.loading...