Posle tri godine Jočićev vozač oslobođen krivice

Pravosnažnom presudom beogradskog Apelacionog suda vozač Mirko Damjanović oslobođen je optužbe za saobraćajnu nesreću na autoputu Beograd - Niš u kojoj je 25. januara 2008. godine teško povređen bivši ministar policije Dragan Jočić.

Jočićev vozač se teretio za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja. On je levom trakom autoputa vozio automobil MUP-a „mercedes M 500 L”, brzinom od 141 kilometar na čas kada je na kolovoz kod Velike Plane izleteo pas. Damjanović je prednjim delom automobila udario u psa i potom naglo skrenuo levo, što je po navodima tužilaštva bilo pogrešno. Naime, posle takve reakcije Damjanović je izgubio kontrolu, a vozilo se zanelo, udarilo u bankinu koja razdvaja kolovozne trake, oštetilo je i probilo, piše Blic.

Potom je automobil nekontrolisano nastavio da se kreće i preko kolovoza u suprotnom smeru i zaustavilo se u žutoj traci.

Prihvatajući nalaz veštaka, sud je utvrdio da je vozaču naglo skretanje ulevo bilo refleksno. „Od vozača se nije moglo očekivati da drugačije reaguje, s obzirom na to da se ne radi o vozaču koji je prošao specijalnu obuku za upravljanje i da u našoj zemlji ne postoji zakonska obaveza za tu vrstu obuke”, stoji u obrazloženju presude.