‘Sretko Kalinić nije duševno bolestan’

Pripadnik nekadašnjeg 'zemunskog klana' Sretko Kalinić, koji je optužen za više ubistava, uračunljiv je i nije duševno bolesno, navodi se u nalazu komisije veštaka neuropsihijatara predstavljenom danas u sudnici beogradskog Okružnog zatvora.

Kalinić je u stanju da razlikuje dobro od zla i može da se kontroliše kada je to u njegovom interesu, rekao je sudski veštak Aleksandar Jovanović u nastavku suđenja Luki Bojoviću, Kaliniću, Vladimiru Milosavljeviću i Milošu Simoviću.

Na brojna pitanja Bojovićevog pravnog zastupnika advokata Borivoja Borovića o nalazu i vremenu trajanja razgovora, Jovanović je rekao da je stručna komisija oko sat vremena razgovarala s optuženima.

– Razgovarali smo oko sat vremena, odnosno onoliko koliko nam je trebalo… – rekao je Jovanović dodavši da je razgovor mogao da traje i dva dana ali da ne bi dobili više od onoga što su tada dobili.

Neuropsihijatrijsko veštačenje na prethodnom suđenju zatražio je advokat Luke Bojovića Borivoje Borović.

Na sledećem suđenju biće saslušan veštak psiholog koji će takođe ocenjivati Kalinićevo stanje.

Bojović, Kalinić, Milosavljević i Simović su optužženi za ubistvo Branka Jeftovića Jorge i za pokušaj ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića kada su poginuli njihovi telohranitelji Dejan Ivančević i Milutin Jovičić, za čija su ubistva takođe optužženi.

Kalinić je u ovom procesu, koji je počeo 2010. godine priznao krivicu za neka krivična dela, ali je povezao Bojovića sa ubistvima za koja se tereti, kao i drugim ubistvima koja nisu opisana u optužnici.

Bojović i Milosavljević su posle viššegodišnjeg bekstva uhapššeni 2012. godine u februaru u Valensiji i od tad su u ekstradicionom pritvoru u ŠŠpaniji gde čekaju izručenje Srbiji.

Prema optužžnici tužžilaštva za organizovani kriminal, Luka Bojović je u martu 2003. godine nakon ubistva Duššana Spasojevića preuzeo rukovođenje „zemunskim klanom”.

Kako se navodi u optužžnici, Bojović je odbeglim „zemuncima” pomagao pri skrivanju, obezbeđivao im novac, lažžna dokumenta i mesta stanovanja, a oni su zauzvrat izvrššavali njegove naloge, među kojima je i niz ubistava.

Milosavljević je u odsustvu osuđen na 35 godina zatvora zbog učestvovanja u ubistvu premijera Zorana Đinđića dok je za krivična dela koja je izvrššio kao pripadnik “zemunskog klana” dobio 40 godina zatvora.

Osim ove optužžnice, Bojovć je pravosnažžno osuđen na 15 meseci zatvora zbog nedozvoljenog noššenja oružžja i falsifikovanih isprava.