Suđenje Stanku Subotiću Canetu: Tužilaštvo predlaže osam godina zatvora

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je danas Specijalnom sudu u Beogradu da biznismena Stanka Subotića Caneta osudi na kaznu od osam godina zatvora zbog organizovanja šverca cigareta u Srbiju tokom devedesetih godina, a za njegove saradnike na kazne od dve do šest godina zatvora.

Tokom izlaganja završne reči na ponovljenom suđenju, zamenik tužioca za organizovani kriminal predložio je da se Subotiću trajno oduzme imovina u vrednosti od 56 miliona nekadašnjih nemačkih maraka, i šest miliona američkih dolara, za koliko je krijumčarenjem duvana oštećen državni budžet.

Tužilaštvo je tražilo da bivši direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes bude kažnjen sa pet godina zatvora, a ista sankcija predložena je i za Subotićevog sestrića Nikolu Miloševića.

Za Stevana Banovića tužilaštvo je tražilo kaznu ne manju od šest godina zatvora, dok je za ostale optužene predložena kazna od dve do dve i po godine zatvora.

Takođe, predloženo je da se Miloševiću i Banoviću oduzme imovina vrednosti od oko 600.000 nekadašnjih nemačkih maraka.

Tužilaštvo smatra da je i tokom ponovljenog suđenja dokazalo krivicu optuženih i navode svoje optužnice da su Subotić i ostali optuženi švercom cigareta tokom devedestetih oštetili budžet Srbije za 28 miliona evra i šest miliona američkih dolara.

Odbrana Subotića, koji je ukinutom pravostepenom presudom bio osuđen na šest godina zatvora, predložila je sudu da mu izrekne oslobađajuću presudu jer nema dokaza da je počinio bilo koje krivično delo, kao i da je odbrana podnela dokumentaciju koja to potvrdjuje.

Nakon izlaganja završnih reči Tužilaštva za organizovani krminal i odbrane, sud će zakazati izricanje prvostepene presude.

Prva prvostepena presuda, kojom je Subotić bio u odsustvu osuđen na šest godina zatvora zbog organizovanja grupe za šverc cigareta, bila je ukinuta odlukom Apelacionog suda u Beogradu koji je naložio da se suđenje ponovi.

Subotiću je 17. juna 2013. godine počelo ponovljeno suđenje u odsustvu po optužnici da je bio na čelu grupe koja je švercovala cigarete 1995. i 1996. godine iz Makedonije u Srbiju i prodavala ih pravnim i fizickim licima.

Po optužnici, ta grupa je, na štetu državnog budžeta Srbije, stekla dobit od 28 miliona evra i šest miliona američkih dolara.

Subotić se predao mesec dana nakon početka ponovljenog suđenja, pošto je prethodno ukinuta poternica za njim i pošto je mera pritvora zamenjena uplatom jemstva od 538.000 evra.

Suđenje je ponovljeno po odluci Apelacionog suda da se ukine prvostepena presuda kojom je Subotić bio osuđen na šest godina zatvora zbog zloupotreba službenog položaja.