Surove pretnje: Bivša direktorka dobila pismo sa umrlicom, metkom i maramicom

Pretnje se upućene Danojli Matijašević, nekadašnjoj direktorki iz Bora. Policija istražuje ko preti osumnjičenoj u aferi 'Azotara'.

Danojla Matijašević (49), nekadašnja direktorka borske Klanice “Polet plus” i vlasnica ćuprijskog Poljoprivrednog dobra „Dobričevo”, koja je, zajedno sa još 11 osoba, marta prošle godine bila uhapšena zbog sumnje da je učestvovala u nelegalnoj prodaji regresiranog đubriva iz Azotare „Pančevo”, čime je to državno preduzeće, navodno, oštećeno za pet miliona evra, dobila je pismo u kome su se nalazili – metak, umrlica i maramica!

Po saznanjima do kojih su došle „Novosti”, pored Matijaševićeve, pismo iste sadržine dobio je i advokat koji je zastupa u tom procesu, a policija, u interesu istrage, ne saopštava detalje tog slučaja. Navodno, sumnja se da je to upozorenje bivšoj vlasnici „Poleta” i zadruge „Dobričevo”, kojoj su te firme oduzete nakon hapšenja, da ćuti i ne oda glavne igrače u tom postupku.

„Novosti” su došle u posed fotografija iz pisma koje je upućeno Matijaševićevoj i njenom advokatu. Na umrlici, slovima koja su isečena iz nekih časopisa, piše: „Zaboravi Dobričevo ili…” Uz to, na adresu Matijaševićeve, koja se nalazi u kućnom pritvoru i ima elektronsku narukvicu, stigao je, kao opomena, i metak, i maramica koja je, pretpostavlja se, upućena njenoj porodici, „da bi imali čime da obrišu suze kada nju ubiju”, kaže izvor iz istrage.

Kada su uhapšeni, kao ključni čovek koji je lišen slobode zbog sumnje da je učestvovao u mahinacijama sa regresiranim đubrivom bio je Saša Dragin, nekadašnji ministar poljoprivrede. Matijaševićevoj se stavljalo na teret da je posredstvom Klanice „Polet plus”, navodno, uzela 2.000 tona regresiranog đubriva preko borske i negotinske zadruge „Ratar” i „Slatina”, koje su, kako se navodi u krivičnoj prijavi, bile samo fiktivni kupci. To đubrivo nije plaćeno, zbog čega je Azotara pretrpela štetu od gotovo 29 miliona dinara.

Matijaševićevoj se na teret stavlja i da je od Azotare uzela i 2.596 tona neregresiranog đubriva, koje nije plaćeno, tako da je prema tom preduzeću napravljen dug od 62,7 miliona dinara. Bivša direktorka Klanice „Polet plus” se tokom saslušanja branila da ne duguje Azotari ništa, budući da je to preduzeće, kao zalog, trebalo da preuzme rod u merkantilnoj pšenici u zamenu za đubrivo.

Matijaševićeva se, u istrazi, pozivala i na to da postoji upisana zaloga u korist Azotare na sajtu Agencije za privredne registre. Ona je tvrdila i da joj celu igru smeštaju, kako je kazala, „vrlo moćni ljudi”, kako bi joj oduzeli klanicu „Polet plus” i Poljoprivredno dobro „Dobričevo”.