SVE SU MU UZELI: Kosmajac ostao bez kuće, zemljišta, zgrada, hotela

Od Dragoslava Kosmajca (61), osumnjičenog za poresku utaju, prevaru i falsifikate, privremeno je oduzeto 14 zgrada i kuća, sportska hala, hotel...

Osim centralnog zdanja u Žabljačkoj ulici na Zvezdari, gde je živeo sa suprugom i sinom u vili na placu od 10,4 ara s pomoćnim zgrada i bazenom, oduzeti su i objekti koji su pod zakupom kao stambeni i poslovni prostor. Ti zakupci će mesečnu rentu, umesto Kosmajcu kao dosad, ubuduće uplaćivati Direkciji za oduzetu imovinu Ministarstva pravde.

U Ulici majke Angeline Kosmajcu je oduzeta sportska hala, još jedna zgrada u kojoj su svlačionice i kafe-bar, kao i dve stambene zgrade i garaža na istoj adresi nepoznate kvadrature.

Kosmajac je sa sinom Lazarom (24) suvlasnik zemljišta od 14 ari u Bulevaru kralja Aleksandra na kome je nedovršeni hotel od 322 kvadrata. U Bulevaru su Kosmajcu oduzeti plac od 3,2 ara na kome su dve stambene zgrade, trećina placa od 13,8 ari i trećina stambene zgrade i četiri pomoćna objekta. Oduzeta je i trećina još jednog placa od 1,8 ari i polovina placa od 1,2 ara, takođe u Bulevaru kralja Aleksandra, kao i jedna garaža u istoj ulici.

U opštini Zvezdara su Kosmajcu oduzeta još dva placa od ukupno 7,56 ari. U Ustaničkoj ulici oduzeta mu je poslovna zgrada od 242 kvadrata, polovina druge poslovne zgrade od 114 kvadrata i poslovno-stambena zgrada površine 96 kvadrata.

U Ulici Milana Rakića Kosmajcu je oduzeto 5,14 ari zemljišta sa stambenom i pomoćnom zgradom na jednoj adresi, a na drugoj dve trećine stambene zgrade i garaža, a privremeno je ostao i bez 30,7 ari zemljišta u Grockoj.

Od njegove supruge Aleksandre (53) na Smederevskom putu zaplenjeno je 7,9 ari zemljišta s porodičnom zgradom od 90 kvadrata, dve pomoćne zgrade od ukupno 50 kvadrata i garaža, kao i plac u Koraćici od 10,34 ara i stambena zgrada nepoznate kvadrature.

Protiv Kosmajca su viša tužilaštva u Beogradu i Sremskoj Mitrovici, kao i beogradsko Prvo osnovno tužilaštvo, pokrenula pet postupaka za poresku utaju, podstrekivanje na zloupotrebu službenog položaja, prevaru, protivpravno zauzimanje zemljišta i falsifikovanja isprava. Pritvor mu je određen u postupku koji vodi Više tužilaštvo u Beogradu i gde je jedino imao priliku da iznese odbranu, ali je to odbio, jer nije bio prisutan njegov izabrani branilac, već advokat po službenoj dužnosti.

Kosmajca je premijer Aleksandar Vučić nekoliko puta označio kao ključnog narko-dilera, a ime mu se navodi i u Beloj knjizi MUP-a Srbije iz 2001. gde se takođe navodi kao jedan od glavnih trgovaca drogom.