TRAGEDIJA KAKVU ZRENJANIN NE PAMTI: U jezeru se UDAVIO DEČAK, drug ga gurnuo u vodu, brat uzalud spasavao

jezero
pixabay.com

Dečak M. R. (12) iz Melenaca utopio se u četvrtak po podne u Peskari, veštačkom jezeru iz kog se vadi pesak u tom mestu.

 

Prema priči očevidaca, nesrećni dečak se utopio uprkos naporima mlađeg brata da ga spase. Dečaka je od utapanja pokušao da spase i komšija Mileta Bačikin (70), ali uzalud.

Meštani pričaju da je M. R. sa mlađim bratom i još jednim dečakom krenuo na Peskaru, a da je do tragedije došlo kada ga je u vodu slučajno gurnuo drugar, nakon čega je mlađi brat probao da ga izvuče, ali nije uspeo i krenuo je ka selu. U vodu nisu ulazili pošto su sva trojica neplivači, a komšije malog Milodraga kažu da on i brat nisu ranije dolazili na Peskaru upravo zbog toga.

– Videla sam njegovog brata kako trči i viče da mu se brat udavio. Govorio je da je probao da ga izvuče trskom, ali nije uspeo. Onda je naišla i njegova majka i pitala da li sam videla decu, ali dok je brat stigao do kuće da javi, sve je bilo gotovo – kaže Radica Mavrenski, koja živi u jednoj od kuća najbližih Peskari.

 
Dečaka je pokušao da spase i komšija Mileta Bačikin.

 
– Pozvala me je njegova porodica kada se sve desilo, ali sam bio udaljen i biciklom sam odmah krenuo na Peskaru koju znam jako dobro i gde svakog dana plivam. Hteo sam da ga spasem – kaže Bačikin dok ulazi u vodu ne bi li demonstrirao nemilu scenu. Kako kaže, tokom godina je spasao mnogo dece iz Peskare, ali po ulasku u vodu nije mogao da pronađe malog M. R.

Melenčani kažu da je na samoj obali nekada bilo zgodno mesto za kupanje dece i da je voda bila plitka, ali da su sada tu rupe duboke i po 13 metara.

– Dobro ronim, ali nisam uspevao da ga nađem na dnu, ja sam išao u daljinu, a dete je zapravo bilo tu kod obale – priča Mileta.

Telo dečaka je pronađeno tek kasnije, kada ga je policija locirala uz pomoć sonara, a izvukli su ga ronioci Žandarmerije.

Ovo inače nije prvi slučaj davljenja u jami iz koje se vadi pesak. Pre desetak godina na istom mestu udavio se takođe dečak iz susednog sela Kumane.

Meštani traže zabranu kupanja

Meštani kažu da je kupanje na Peskari izuzetno opasno. Jedan od njih nam je ispričao kako ima petoro dece i čim čuje da su krenuli na Peskaru, odmah kreće po njih da ih vrati kući.

 
– Treba da se zabrani kupanje na tom mestu, to će vam svi meštani reći, ili neka se uvedu čuvari – kaže ovaj Melenčanin.