U Tužilaštvu saslušavaju Miloša Delibašića zbog ubistva

U Tužilaštvu za organizovani kriminal u toku je saslušanje Miloša Delibašića (30) zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Miloša Vidakovića (28) iz Pančeva.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević podsetio je da se ovaj postupak vodi pošto su pravosudni organi Crne Gore ustupili krivično gonjenje srpskom tužilaštvu za organizovani kriminal.

Nakon saslušanja tužilaštvo će odlučiti o daljim koracima u tom slučaju.

Pošto su advokati iz Advokatske komore Beograda u štrajku Delibašiću je obezbeđen advokat iz drugog grada.

Prošle godine crnogorska policija podnela je protiv Miloša Vojnovića (26) i Slaviše Novakovića (33) krivičnu prijavu višem državnom tužiocu u Podgorici zbog osnovane sumnje da su ubili Vidakovića, 2. jula u Budvi prošle godine, a protiv Miloša Delibašića (29) zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo teško ubistvo pomaganjem.

On je u martu izručen Srbiji iz Crne Gore zbog krivičnog postupka koji se protiv njega vodi pred Specijalnim sudom u Beogradu učešća u pljački zalatare „Izrael dajmond centar”, u Kolarčevoj ulici u Beogradu, ali je u aprilu pušten iz pritvora, pošto ga je sud oslobodo optužbi zbog nedostatka dokaza.

Pljačka zlatare „Izrael dajmond centar” u Kolarčevoj odigrala se juna 2008. godine, kada je odnet nakit ukupne vrednosti preko 3.3 miliona evra, koji nikada nije pronadjen.

Kao organizatori ove pljačke na 10 i sedam i po godina zatvora pravosnažno su osudjeni Slaviša Novaković i Goran Bojanić, dok je, zbog nedostatka dokaza tada optužbi osloboden Miloš Vojnović.

Osam dana nakon ubistva Vidakovića u Budvi 24. jula 2013. po poternici Srbije uhapšeni su crnogorski državljani Slobodan Šaranović i Ratko Koljenšić zbog sumnje da su par meseci ranije organizovali ubistvo Nikole Bojovića, rođenog brata Luke Bojovića, koji se sumnjiči za više ubistava.

Delibašić se proteklim meseci u medijima i u tom krivičnom delu pominjao kao potencijalni osumnjičeni.

Sumnja se da je povod za ubistvo Nikole Bojovića navodna osveta Slobodana Šaranovića, čiji je brat Branislav ubijen u oktobru 2009. u Beogradu.

Delibašić je uhapšen u Budvi 16. jula. Zbog nedozvoljenog držanja oružja koje su crnogosrki policajci pronašli kod njega prilikom hapšenja u Osnovnom sudu u Kotoru je osuđen na tri meseca zatvora u septembru prošle godine.

Štampani mediji su danas preneli da je Delibašić 6. juna u policiji ispitan na okolnosti ubistva navijača Crvene zvezde Marka Ševa (29), kao i da li ima nekih saznanja o ubistvu Radeta Rakonjca, nekadašnjeg Arkanovog telohranitelja.

Posle ispitivanja i odbijanja da se poligrafski testira pušten je na slobodu, preneli su mediji.