Ubice konačno sustiže pravda: Optužnica za ubistvo Ćuruvije

Optužnica za ubistvo Slavka Ćuruvije podignuta je 15 godina nakon što je novinar i vlasnik "Dnevnog telegrafa" likvidiran ispred svog doma u Beogradu.

Istraga o ubistvu Ćuruvije pokrenuta je sredinom januara ove godine, a okončana je u sredu, kada je u Tužilaštvu za organizovani kriminal saslušan poslednji svedok, nekadašnji ministar policije Dušan Mihajlović. Tužilaštvo je po okončanju istrage odlučilo da podigne optužnicu, javlja B92.

Još nije zvanično objavljeno protiv koga je optužnica podignuta, ali lica protiv kojih se istraga vodila su nekadašnji funkcioneri Državne bezbednosti Marković, Radonjić i Romić, kao i bivši pripadnik RDB Miroslav Kurak, koji se sumnjičo u prethodnom periodu da je izvršio ubistvo Ćuruvije.

Marković je u zatvoru u Požarevcu na izdržavanju 40-godišnje kazne zbog ubistva Ivana Stambolića i zbog atentata na Ibarskoj magistrali. Radonjić i Romić su uhapšeni u januaru i u pritvoru su, dok je Kurak u bekstvu.

Ključni svedok u ovoj istrazi, nakon čijeg iskaza su uhapšeni Radonjić i Romić je bivši komadant JSO Milorad Ulemek Legija. Kako je u januaru objavio tužilac Miljko Radisavljević, Ulemek je na svoju inicijativu, bezuslovno, 8. januara dao iskaz tužilaštvu u kom je detaljno ispričao svoja saznanja o toj likvidaciji.

Radisavljević je tada rekao da su Marković, Romić, Radonjić i Kurak osumnjičeni za izvršenje krivičnog dela ubistva.

– Direktni nalogodavac, prema dosadašnjim saznanjima, je Radomir Marković. Da li ćemo doći do višeg nivoa, nekog ko je iznad njega – videćemo, sačekaćemo istragu, rekao je.Neposredni izvršioci su, prema osnovanim sumnjama, Miroslav Kurak i Ratko Romić – rekao je tada tužilac.

Prvi put od ubistva Ćuruvije 11. aprila 1999. u istrazi je pre dve sedmice svedočila njegova nevenčana supruga Branka Prpa.

Podestimo, Ćuruvija je ubijen na Uskrs, 11. aprila 1999, tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije. Ubistvo je izvršeno oko 17 časova u Beogradu, u Svetogorskoj ulici (u to vreme Ive Lole Ribara), u prolazu ispred broja 35, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa, a na četvrtom spratu i stan u kome je Ćuruvija živeo.

Ubice su u Ćuruviju ispalile 17 metaka, a zatim ga “overile” i jednim pucnjem u glavu.

Sa njim je tada bila njegova nevenčana supruga, istoričarka Branka Prpa, koja je svedočila u istrazi tokom koje je saslušano više desetina svedoka.