Uhapšen Dragan Đurić

Vlasnik „Zekstre" i predsednik UO Veterinarski zavod Dragan Đurić, vlasnik DOO „Akter" Tihomir Trišić i vlasnik DOO „Staša" Milan Divljak uhapšeni su danas.

Oni su uhapšeni zbog sumnje da su malverzacijama prilikom prodaje đurbiva oštetili pančevačku „Azotaru” za 7,5 miliona evra, saznaje Tanjug.

Akciju hapšenja su izveli pripadnici Minsitarstva unutrašnjih poslova u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, a u nastavku rasvetljavanja zloupotreba u 24 sporne privatizacije.

Đurić je hapšen i 13. januara, zbog privatizacije Veterinarskog zatvora. Pušten je iz pritvora 23. januara, pošto je položio jemstvo od dva miliona evra, a uhapšen je zbog krivične prijave koju je protiv njega podnela policija u vezi sa privatizacijom Veterinarskog zavoda.

Tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv Đurića u vezi sa privatizacijom “Veterinarskog zavoda” zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica.

On se tereti da je u postupku privatizacije za konzorcijum pravnih lica „Zekstra” d.o.o i „Bankom” d.o.o. pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 207 miliona dinara.

Đurić je uhapšen 13. januara nakon saslušanja u tužilaštvu, pošto se sam odazvao pozivu za saslušanje.

Veterinarski zavod je njegova kompanija “Zekstra” kupila 2005. godine.

Krivična prijava protiv njega podneta je 27. decembra 2013. godine.

Veterinarski zavod je privatizovan 2005. godine kada ga je kupila kompanija “Zekstra”. To je jedna od 24 sporne privatizacije, koje je kao takve označio Savet za borbu protiv korupcije