Uhapšena dvojica tinejdžera zbog demoliranja pekare ‘Evropa’ u Novom Sadu

Novosadska policija pronašla je dvojicu maloletnika za koje se sumnja da su razbili izlog na pekari 'Evropa' u Novom Sadu, saopštilo je večeras Ministarstvo unutrašnjih poslova

Osumnjičene je danas u Policijskoj upravi u Novom Sadu saslušao viši javni tužilac, uz prisustvo advokata i roditelja, a protiv dvojice 16-godišnjaka biće podnete krivične prijave zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Novosadska policija rasvetlila je i jutrošnji napad na pekaru vlasnika srpske nacionalnosti, dodaje se u saopštenju. Zbog sumnje da je razbio izlog pekare na Limanu saslušan je Novosađanin (21), a nadležno tužilaštvo je ovaj događaj kvalifikovalo kao krivično delo uništenje i oštećenje tuđe stvari.

Pekara „Evropa” kamenovana je 16. oktobra, a pored nje demolirano je još pet objekata, uglavnom pekara i poslastičarnica u Novom Sadu i Vojvodini, za koje su napadači sumnjali da su u vlasništvu Albanaca.

Jutros se na meti huligana našla se pekara „Gozd” u Puškinovoj ulici, a njen vlasnik je Srbin.

 

Stefanović:Privedeno 11 lica zbog napada na lokale Albanaca

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je večeras da je policija
saslušala 62 i privela 11 osoba zbog napada na lokale u vlasništvu Albanaca i Goranaca.

– Preduzimamo apsolutno sve moguće mere da pokažemo da je Srbija bezbedna zemlja – rekao je Stefanović za Televiziju “Pink”.

Za noćašnje oštećenje pekare iz Novog Sada odgovoran je L.P. (21) mađarske nacionalnosti, pekaru u Bečeju napao je P.A. (18), pekaru u Somboru oštetio je T.N. (19), a napadači na dve pekare u Banovcima su B.S. (18) i D.N. (24), svi srpske nacionalnosti.

Za oštećenje dve pekare u Staroj Pazovi u toku je poligrafsko ispitivanje tri osobe, i očekuje se da među njima budu pronađeni počinioci, kazao je ministar i dodao da će sutra imati više podataka o napadu na pekaru “Evropa” u Novom Sadu.

– Ja sam uveren da će policija u Novom Sadu brzo otkriti počinioce. Gotovo sva dela su rasvetljena i sva ona koja nisu biće rasvetljena u narednim danima – ocenio je Stefanović.

Prema njegovim rečima, policija je u rekordnom roku uhvatila ubicu pekara u Begeču, što nije u vezi sa napadima na Albance nakon incidenta na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija, a osumnjičenom je danas određen pritvor do 30 dana.

Nakon što je na toj utakmici puštena bespilotna letelica sa zastavom “Velike Albanije”, u proteklih nekoliko dana u Vojvodini razbijeno je nekoliko pekara čiji su vlasnici Albanci i Goranci, a zapaljena su i vrata džamije u Subotici.

Ministar policije je rekao da je “dron” kineske proizvodnje, koji nije nezakonito posedovati, u Srbiju uoči utakmice unela osoba albanske nacionalnosti.

– Mislim da je provokacija takve vrste potpuno neprimerena, i zbog toga je većina ljudi u našoj zemlji i na stadionu burno reagovala, međutim mi moramo da budemo iznad toga i ne postoji opravdanje za paljenje, kamenovanje i uništavanje imovine drugih ljudi, koji su
građani naše zemlje. A i da nisu, svejedno – istakao je on.

Stefanović je naglasio da će policija rešavati sve zločine dok je on ministar i da neće biti “nedodirljivih” niti “stavljanja slučajeva u fioku”, zbog čega nema potrebe da javnost vrši pritisak na policiju.loading...