Uhapšeni Ajkulini saradnici u Nišu

Niška policija uhapsila je danas u okviru akcije suzbijanja privrednog kriminaliteta direktorku preduzeća 'Niša' Snežanu Trenčić (62) i Srđana Zdravkovića (50) iz Poreske uprave u Nišu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Oni su osumnjičeni za falsifikovanje službene isprave i pranja novca pomaganjem, odnosno za zloupotrebu službenog položaja. Krivičnom prijavom je zbog pranja novca i falsifikovanja isprave obuhvaćen i Zoranom Ajkovićem zvani Ajkula (43) koji je uhapšen po međunarodnoj poternici u Crnoj Gori, gde u pritvoru čeka izručenje u Srbiju.

Sumnja se da je Ajković od januara do marta 2008. godine, novac dobijen prodajom lokala u Nišu, koji je uplaćen na njegov dinarski račun, u iznosu od 23,9 miliona dinara, preneo na dinarski račun druge banke, a potom novac nalozima za prenos u ukupnom iznosu 22,8 miliona dinara prenosio na prolazni račun banke, sa kojeg su isplaćivane zaostale plate radnika preduzeća “Niša”.

Sumnja se da je Trenčić izvršila krivična dela falsifikovanje službene isprave i pranje novca pomaganjem Ajkoviću, članu Upravnog odbora preduzeća “Niša” i jednom od članova Konzorcijuma za kupovinu tog društvenog preduzeća.

Osumnjičena se tereti da je, u toku 2008. godine, sa Ajkovićem sklopila Ugovor o pozajmici u iznosu od 22,8 miliona dinara, u kojem je unet neistinit podatak da je novac Ajković uplatio na žiro-račun preduzeća, a sumnja se da potiče iz izvršenog krivičnog dela poreska utaja.

Takođe, sumnja se da je Zdravković omogućio protivpravnu imovinsku korist poreskom obvezniku Ajkoviću u iznosu od 22, 2 milona dinara i za toliki iznos oštetio budžet Srbije.