UŽAS KOD SREMSKIH KARLOVACA: Tinejdžer vezao čoveka za drvo i pustio ga da UMRE od gladi i žeđi, kaže da je to bila “IGRA”

Nesrećni Živoslav Miletić (64) iz Sremskih Karlovaca, koji je tragično skončao vezan za drvo, preminuo je u najstrašnijim mukama.

Šuma
Pixabay.com

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao “Blic”, obdukcija je pokazala da je preminuo od gladi i žeđi, te da na njegovom telu nije bilo tragova nasilja, koje je inače dugo trpeo od maloletnika iz kraja jer je bio mentalno zaostao.

Istu nezvaničnu potvrdu “Blic” je dobio i u policiji, koja je u saradnji sa Centrom za socijalni rad privela V. K. (14) u novosadski Viši sud zbog sumnje da je namamio Živoslava u bagremar nedaleko od njegove kuće, tamo ga vezao i ostavio da umre.

Građani Sremskih Karlovaca ogorčeni su zbog ovog zločina i svi o Živoslavu imaju samo reči hvale, a za maloletnog počinitelja ovog gnusnog zločina kažu da je oduvek pravio probleme u kraju.

Živoslavljeva komšinica iz dvorišta Mira Crnković, koja je prijavila njegov nestanak policiji, kaže za “Blic” da je pokojnik bio mentalno zaostao i da nikada nikome ništa nažao nije učinio.

Živoslavljeva majka Cveta (85) došla je kod nas 1. septembra i rekla nam da joj sina nema duže od 24 sata. Otišla sam u policiju i prijavila njegov nestanak, a odmah zatim krenuli smo po okolini da ga tražimo. Cveta je odmah posumnjala da mu je V. K. nešto uradio jer ga je oduvek maltretirao, i to je rekla policiji. V. K. ga je s drugom decom gađao kamenjem, stalno ga je zadirkivao i svašta mu dobacivao, a Živa, onako dobroćudan, nikada im ništa nažao nije učinio. Jednom su mu čak i čardak zapalili – priseća se Mira sa suzama u očima.

Dodaje da su se nadali da je Živa samo negde odlutao i da će se brzo vratiti, ali da su već 2. septembra posumnjali da mu se nešto strašno desilo.

Komšija iz ulice je u nedelju predveče krenuo da obiđe svoje košnice i osetio nesnosan smrad. Kada je pogledao u žbunje, video je Živoslava vezanog za drvo u poluraspadnutom stanju i pozvao policiju. Užas. A bio je na samo stotinak metara od kuće. Bar da je mogao da vikne, neko bi ga sigurno čuo – priča komšinica Mira, objašnjavajući nam da je pokojni Živa jako teško i nerazgovetno govorio, te da zato verovatno nije mogao nikoga da dozove u pomoć.

Mira kaže da su sve komšije uznemirene zbog ovog incidenta, te da se nadaju da će V. K. neko uspeti da nauči pameti.

Kako je ispričao Mirin sin Dragan, V. K. je prilikom saslušanja izjavio da nije imao nameru da naudi pokojnom Živoslavu, već da se igrao i vezao ga kanapom oko nogu za drvo, a da mu je pertlama sa njegovih čizama vezao ruke. Mislio je, kaže, da će se Živoslav sam osloboditi i otići kući, ali nije imao opravdanje zašto se nije vratio da proveri da li je Živoslav dobro ni nakon što je počela potraga za njim, za koju je, prema njegovim rečima, morao znati jer živi nedaleko od mesta zločina.

Maloletnik je u pritvoru, tužilac pokreće postupak

V. K. je juče saslušan u Višem sudu u Novom Sadu, gde nadležni kažu za “Blic” da mu je određen pritvor zbog mogućeg uticaja na svedoke. Kako je rečeno, Više javno tužilaštvo ima dva dana da podnese zahtev za pokretanje pripremnog postupka, ali tu njihov posao prestaje.

Postupak mora da vodi sudija za maloletnike, mi ga samo iniciramo i posle pratimo, ne možemo ga saslušavati, tako je u slučajevima kada se sudi maloletnicima – objašnjavaju za “Blic” nadležni iz novosadskog Višeg javnog tužilaštva.

Mlađi maloletnik ne može u zatvor

Maloletnik koji je ostavio starca da umre najverovatnije neće dobiti kaznu kao što bi dobile osobe starije od njega, jer prema zakonu on ne može biti poslat u zatvor.

Naime, kako za “Blic” priča Aleksandar Perišić, sudija Trećeg osnovnog suda u Beogradu i član novoosnovanog Udruženja sudija i tužilaca (UST), kada su u pitanju kazne koje se izriču maloletnicima, sudije uzimaju u obzir da li se radi o mlađem maloletniku (od 14 do 16 godina) ili starijem (od 16 do 18 godina).

Kada je reč o maloletnim licima, po našem zakonu po pravilu im se izriču vaspitne mere – pojačan nadzor ili upućivanje u vaspitno-popravni dom. U slučajevima tog uzrasta ne dolazi u obzir izricanje maloletničkog zatvora – kaže sudija Perišić.