UŽAS U ZAJEČARU: Rumunski konzul PREGAZIO čoveka, pa uradio nešto BESRAMNO!

Saobraćajna nesreća
Pixabay.com

Umalo ubio čoveka, pa se pozvao na diplomatski imunitet!

 

Oliver Marijus, generalni konzul Rumunije u Srbiji, automobilom „dačija daster“ sa diplomatskim tablicama udario je pešaka Blagoja Tanasijevića u Zaječaru!

Nesreća se dogodila u Hajduk Veljkovoj ulici u Zaječaru, a nesrećni muškarac (67) prebačen je u bolnicu sa teškim povredama.

Generalni konzul Rumunije pregazio je Tanasijevića dok je vozio unazad. Pregaženom muškarcu konstatovane su teške telesne povrede, prelom butne kosti i ruke.

Kako „Alo!“ saznaje, Tanasijević će danas biti operisan, budući da su povrede izuzetno ozbiljne.

Umesto da postupi ljudski i preuzme punu odgovornost zbog onoga što je učinio, rumunski diplomata je kada su na mesto nezgode izašli pripadnici saobraćajne policije bahato odbio alko-test i pozvao se na imunitet.

Iz ambasade Rumunije juče nisu hteli da komentarišu ovaj događaj, a jedan poznati diplomata je za “Alo” naveo da konzul Rumunije sigurno neće odgovarati za ono što je učinio.

On ima potpuni imunitet i potpuno je oslobođen krivične odgovornosti. Po Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima iz 1963. godine, on je oslobođen krivične odgovornosti i za takvo delo neće odgovarati. U ovakvim slučajevima, i kada se naprave teža dela, konzul se obično povuče, pa onda može da odgovara u svojoj zemlji, ali kod nas ne podleže krivičnoj odgovornosti, tako je po međunarodnom pravu. Pravila su takva, iako to nije ni moralno, ni ljudski. On bi trebalo da se sam povuče posle ovoga, ali sudeći po njegov prvoj reakciji nakon nesreće, čisto sumnjam da će tako biti – rekao je sagovornik lista “Alo”.