Užice: Priveden direktor vodovoda

Javni tužilac naložio je privođenje, zadržavanje i saslušanje funkcionera gradskog vodovoda D. S. zbog izazivanja opšte opasnosti i pojavom algi u vodi za piće.

Osnovni javni tužilac u Užicu naložio je privođenje, zadržavanje i saslušanje D. S. iz Užica, odgovornog lica gradskog Vodovoda, zbog osnovane sumnje da je učinio krivično delo izazivanje opšte opasnosti, piše RTS.

Rezultati svakodnevnih analiza ukazuju da se broj algi i nematoda na izvoru Sušička vrela i u užičkom vodovodu smanjuje.

Kako je saopšteno, sumnja se odnosi na to da infrastruktura za dovod vode nije bila obezbeđena, ali i na odluku da se voda kontroliše dva puta, umesto četiri puta mesečno.

U toku je ispiranje vodovodnih cevi i bazena, pa nadležni očekuju da će Užičani vodu za piće dobiti za nekoliko dana.

Poučeni ranijim, neprijatnim iskustvima, nadležni u Užicu već su preduzeli sve neophodne mere na što hitnijoj normalizaciji vodosnabdevanja grada.Trenutno Vodovod radi ispiranje svih cevi i bazena koji se nalaze na teritoriji grada Užica. To ćemo za nekoliko dana završiti i građani će dobiti čistu pijaću vodu”, kaže gradonačelnik Užica Saša Milošević.

Milošević napominje da, u međuvremenu, grad zajedno sa Vodovodom mora da napravi projektni zadatak – osavremenjavanje fabrike vode na Cerovića brdu.

“Projektni zadatak pokazaće koja je to tehnologija koja bi obezbedila da se ubuduće ne dešavaju ovakve stvari i da građani konstantno imaju pijaću vodu”, objašnjava gradonačelnik Užica.

Tokom dana očekuju se novi rezultati toksikoloških ispitivanja koja je obavio Gradski zavod za javno zdravlje u Beogradu.

Odmah po ukidanju vanredne situacije, prema tvrdnjama nadležnih, tražiće se odgovor na pitanje kako su alge ponovo dospele u vodovod i da li je neko za to odgovoran.