Valjevo: Napadnute ‘Žene u crnom’

Aktivisti nevladine organizacije 'Žene u crnom' napadnuti su večeras u Valjevu tokom mirnog protesta u znak podrške žrtvama Srebrenice.

Nekoliko aktivista je povređeno posle napada grupe mlađih ljudi, koja je sve vreme skupa protestovala, pa je policija, koja je obezbeđivala skup, uhapsila njih nekoliko.

Aktivisti „Žena u crnom” su na centralnom gradskom trgu razvili uobičajeni transparent kojim traže da se žrtve Srebrenice ne zaborave, a izvršioci genocida pozovu na odgovornost.

Nedugo zatim počeli su da se okupljaju mladi ljudi uglavnom obučeni u majice „četnici Valjeva” i vređaju aktiviste „Žena u crnom”.

Oni su se „požalili” jer skup nije najavljen, pa da se „skupi Valjevo i pokaže im šta misli”.

Većina prolaznika centralnom Karadjorđevom ulicom stajala je na trotoarima preko puta Gradskog trga i odatle posmatrala šta se dešava.

Najpre su čulo izvikivanje „Ua, ua!”, a potom i „Oj Pazaru novi Vukovaru, oj Sjenice srpska Srebrenice!”.

Aktivistkinje su gadjane jajima, a policija, koja je u medjuvremenu dobila pojačanja, pokušavala je da održi red i na taj način što je nekoliko najratobornijih Valjevaca uhapsila i „maricom” sprovela u Policijsku upravu na drugom kraju grada.

Kada je, gotovo posle sat vremena, skup bio okončan, a aktivisti „Žena u crnom” počeli da pakuju transparent, nekoliko mladića je iskoristilo nepažnju policajaca, upalo među aktiviste, uglavnom žene, i napalo ih, pa je nekoliko njih posle udaraca završilo na asfaltu.

Policija je tada reagovala, primenila silu, i uhapsila još trojicu mladića, koji su takođe privedeni.

Njihovi istomišljenici su najavili da će ići pred zgradu Policijske uprave, a policija obezbeđuju jedan hostel u centru grada, gde su odseli učesnici protesta, koji su danas biciklima došli iz Beograda.

Oni sutra nastavljaju put Loznice, a prekosutra će biti u Potočarima.