Vodite računa ako idete u inostranstvo da radite: Od početka godine 86 žrtava trgovine ljudima

Koordinator za borbu protiv trgovine ljudima MUP-a Srbije Mitar Djurašković izjavio je danas da je od početka godine identifikovano 86 žrtava trgovine ljudima i da je dominantna bila radna eksploatacija.

– Od 86 žrtva 75 je bila radna eksploatacija – gradjevinski radnici, a 11 slučajava je bila seksualna eksploatacija, prinuda na prosjačanje, prinuda na brak – rekao je Djurašković gostujući na RTS-u.

On je radnicima koji odlaze u inostranstvo na rad, posebno u zemlje gde nije potrebna viza kao što je Rusija, poručio da poštuju propisi te zemlje, da nabave radne viza pre odlaska i da provere agencije koje ih vode.

Govoreći o prijavama nestanka maloletnih lica, Djurašković kaže da je u najvećem broju slučajeva reč o bekstvo od kuće iz porodičnih razloga, zbog neslaganja roditelja da deca idi na odmor sa drugarima, zbog loših ocena.

– U 98 slučajeva se ovakvi nestanci završe srećno. I preostala dva odsto slučajeva su rasvetljeni, ali se dešava da su deca van zemlje kod drugog roditelja… – naglašava Djurašković.

On kaže da se slučaj nestanka 15.godišnje devojčice iz Subotice za sada ne može povezati sa trgovinom ljudima.