HRONOLOGIJA DOGAĐAJA: ROSU se povukle, ali evo šta se sve danas DOGAĐALO NA GAZIVODAMA (VIDEO)

Pripadnici kosovskih specijalnih jedinica ROSU ušli su danas pre podne na sever Kosova, i raspoređeni su u neposrednoj blizini brane i veštačkog jezera Gazivode. Akcija je trajala nekoliko sati, nakon čega su se kosovske specijalne jedinice povukle sa veštačkog jezera.

GAZETAEXPRESS.COM / YOUTUBE

Akciju je izvelo 80 naoružanih specijalaca ROSU, koji su opkolili jezero i vezali Srbe zaposlene u hidrocentrali. Oni su nosili duge cevi, a jedan deo je imao fantomke.

Kako navodi prištinski “Zeri”, oni su “okružili” veštačko jezero, a policijske snage su tamo “uvedene” kroz Centar za razvoj ekologije i sporta.

PROČITAJTE JOŠ:

CILJ ZASTRAŠIVANJE SRPSKOG NARODA: “Аlbanske paravojne formacije” maskirane i sa dugim cevima “napale i zauzele” Gazivodе

(NE) ZNA SE RAZLOG POSETE? Tači na jezeru Gazivode bio petnaestak minuta, a evo šta su za to vreme radili pripadnici ROSU

“Provokatorski, nasilni upad na Gazivode”: Savez za Srbiju OŠTRO OSUDIO akciju vlasti u Prištini

– KFOR nije bio obavešten da će pripadnici kosovskih specijalnih jedinica ROSU ući na sever Kosova i ta misija sada šalje svoje jedinice u Zubin potok gde će ispitati situaciju – izjavio je glavni portparol KFOR-a Vinćenco Graso.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, potvrdio je da su oko jezera Gazivode bile raspoređene specijalne jedinice kosovske policije. On je rekao i da ROSU nemaju pravo da se slobodno kreću po severu Kosova, a da su one to učinile uprkos “čvrstim garancijama NATO da te jedinice neće dolaziti na sever”.

– Time se po treći put pokazalo da srpski narod ne može da računa na NATO ili KFOR… Laž da se dešava zbog unutrašnjih političkih ‘igrica’ i Prištini – rekao je Đurić i naveo da se i pre izbijanja Izraelsko-egipatskog rata kao jednog od najnasilnijih na Bliskom Istoku desilo “16-17 provokacija”.

On je podsetio da se trenutno sprovode aktivnosti jedinica Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova u skladu sa naređenjima predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

– Ni od koga iz EU ne očekujemo bilo šta, nikakvih obaveštenja i komentara (povodom dogadjaja) nema… Drskost i bezobrazluk kao da nemaju kraja. Niko od njih se ne bavi poslom zbog kog su tu – kazao je Đurić i dodao da je izjava portparolke šefice evropske diplomatije Maja Kocijančič da EU prati situaciju i da su zabrinuti zbog nje “skaredne”.

Tači: Provozao sam čamcem po jezeru Gazivoda koje je deo Republike Kosovo

Hašim Tači
Beta

Predsednik Kosova Hašim Tači je izjavio kako je danas imao čast da prošeta po severu Kosova, da čamcem obiđe jezero Gazivoda i istakao da je to deo teritorije Republike Kosovo.

– Sreo sam se sa nekim lokalnim Srbima sa kojima sam u prijateljskom i srdačnom razgovoru popio kafu. Ja služim svim građanima Kosova – rekao je Tači.

Zajedno sa Tačijem u poseti Gazivodama i prelazu Brnjak su bili ministar finansija Bedri Hamza, direktor Kosovske obaveštajne agencije Špend Ahmeti i direktor Kosovske policije Rašit Ćalaj.loading...