"Brodosplit" je dobijao mnoge zahteve iz sektora vojne gradnje, ali nijedan nije bio spektakularan ni geopolitički važan kao onaj koji je došao iz Rusije.

 

Pismo koje je stiglo iz Moskve sadržavalo je, u najkraćim crtama, pitanje – “možete li za rusku mornaricu da izgradite nosač aviona?”, saznaje Slobodna Dalmacija iz više izvora.

Ako se stvarno analizira stanje ruske ratne mornarice, odmah se vidi da je uprkos pričama o “globalnoj sveprisutnosti” njenih brodova, mornarica Vladimira Putina 1 zastarela eskadra.

Uprkos velikoj vatrenoj moći, ona nije sposobna da obezbedi podršku spoljnoj politici Kremlja u prekomorskim zemljama. To mogu samo nosači aviona, ali ruska brodogradilišta danas ne mogu da ih izgrade.

S tim dopisom, neobično kratkim s obzirom na predmet na koji se odnosi, a koje je primilo Odelenje prodaje “Brodosplita”, bili su upoznati i neki ključni ministri sada već bivše Vlade Zorana Milanovića.

Ti ministri bili su zainteresovani da za takav hrvatsko-ruski aranžman ponude i Vladine finansijske garancije. Bilo je zamišljeno, može se čuti, da se projekat predstavi lično ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu.

I Josip Jurišić, portparol Uprave “Brodosplita”, potvrdio je Slobodnoj Dalmaciji postojanje zanimljivog zahteva. Ali, kako se priča dalje od zahteva ipak nije razvila, u škveru nisu hteli dodatno da komentarišu.

Osnovni nacrt nastao bi na stolu “Nevskog projektno-konstruktorskog biroa” koji sada razrađuje tri vrste novih nosača.

Nije isključeno da je još neko evropsko brodogradilište dobilo pitanje o mogućnostima izgradnje ruskog nosača aviona, kakvo je stiglo u Split.

Francuzi su izgradili 2 nosača helikoptera “Vladivostok” i “Sevastopolj”, ali ih nisu isporučili zbog ruske agresije na Ukrajinu. Kako je biznis ipak samo biznis, Pariz je Moskvi platio velike ugovorne penale (preko milijardu evra) zbog neisporuke brodova.