HRVATI BLOKIRAJU SRBIJU: Za sada bez saglasnosti za otvaranje poglavlja 23

Hrvatska
Beta

Radna grupa Evropske unije za prošširenje završšila je danas sastanak bez saglasnosti Hrvatske da Srbija otvori poglavlje 23. Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević rekla je da hrvatska predstavnica na sastanku u Briselu "nije imala instrukcije", te da je ta tačka skinuta sa dnevnog reda. Razgovori će biti nastavljeni naredne sedmice, rekla je Miščević.

 

– Hrvatska sada traži nove uslove koji ne stoje. Traže bolju saradnju sa Haškim tribunalom, a sam tužilac Serž Bramerc je tu saradnju pohvalio. Takođe, traže i ukidanje Zakona o univerzalnoj jurisdikciji, koji pored Srbije ima još 11 zemalja članica EU. Njihov zahtev je i rešavanje problema manjina, a Srbija je Ustavom ustanovila prag za manjine koji im omogućava ulazak u Skupštinu Srbije – priča Miščević za “Blic”.

 
Holandija, kao predsedavajuća EU, saopšštila je da je spremna da organizuje otvaranje poglavlja 20. ili 21. juna, preneo je RTS.

Zvanični Zagreb poslednjih dana u višše navrata je najavio ovakav ishod.

Hrvatska, naime, očekuje od Srbije da izmenama zakona ukine regionalnu nadležžnost svog suda za ratne zločine, zahteva garancije za zastupljenost hrvatske manjine u Skupšštini i saradnju sa Hašškim sudom.

Izvori u Evropskoj komisiji, naveli su za RTS da nijedan od tih zahteva nema direktne veze sa sadržžajem poglavlja 23 i da bi svakako bilo pogreššno blokirati Srbiju na samom početku pregovora koji tek treba da daju rezultate u oblasti vladavine zakona.

U EK navode i da jedanaest zemalja članica EU ima slične zakone o univerzalnoj nadležžnosti sudova za ratne zločine, zbog čega nema osnova da se ukidanje tražži od Srbije.

Da bi se pripreme za otvaranje poglavlja 23 nastavile, potrebna je jednoglasna odluka svih zemalja.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je da je očigledno da vlasti u Zagrebu nemaju dobrosusedske namere kad je reč o otvaranju poglavlja u pregovorima Srbije sa EU, ali da Srbija zbog toga neće promeniti svoj stav i poziciju.

– Žalosno je što Hrvatska na ovakav način pokazuje svoj stav prema Srbiji i istinski odnos prema narodu Srbije, ali je očigledno da vlasti u Zagrebu nemaju dobrosusedske namere kad se radi o otvaranju poglavlja prema Srbiji – rekao je Stefanović.

Austrija se zalaže za dalji napredak u procesu pristupanja Srbije EU, ističe ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc.

On je, upitan da li zvanični Beč lobira kod Hrvatske da ne blokira otvaranje daljih poglavlja sa Srbijom, rekao da je Austriji od velikog značaja verodostojna perspektiva članstva u EU za zemlje zapadnog Balkana.