HRVATSKA BROJI MRTVE: Razoran zemljotres zatresao region, PRIZORI IZ PETRINJE KAO POSLE APOKALIPSE (FOTO+VIDEO)

Novi snažan zemljotres magnitude 6,3 stepena po Rihterovoj skali pogodio je danas Hrvatsku, ali se jako osetio i u Zagrebu, kao i u celoj Hrvatskoj i širom regiona. Ponovo su najviše stradali Petrinja i Sisak.

Printscreen Twitter/@crvenikriz_hr

Nakon zemljotresa oko 14 časova jačine 3,4 stepena, na severu Italije se zatreslo tlo još jače u 15.36 kada je registrovan potres jačine 4,4 stepena.

Prema najnovijim informacijama, još tri osobe su pronađene u ruševinama. Kako javlja Indeks, poginula je 12-godišnja devojčica u Petrinji, 20-godišnji mladić iz jedne kuće, stariji muškarac iz druge, ali i otac i sin iz iste kuće u Majskim Poljanama kod Gline, potvrdila je za Indeks dogradonačelnica Gline Branka Bakšić Mitić.

Prema nezvaničnim saznanjima, poginula je još jedna osoba u Majskim Poljanama, kao i muškarac u Žažini kraj Lekenika čime se broj nastradalih popeo na sedam. 

Raščićavanje ruševina je i dalje u toku, ali i potraga za preživelima, javlja Indeks. Materijalna šteta u Petrinji je ogromna, puno objekata je razrušeno.

Podrhtavanje se osetilo i u BiH, Češkoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Crnoj Gori, Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji i Austriji…

Dogodilo se više od 20 slabijih potresa s magnitudom većom od 2,5 Rihtera, a seizmolozi upozoravaju da je moguće novo podrhtavanje tla.

Seizmolog Snježan Prevolnik za N1 je rekao da se nadaju da je ovo najjači potres u ovoj seriji, ali i da nam predstoji možda i godinu dana izrazito aktivne seizmičke aktivnosti.

– Potres juče očito nije bio najjači, nego ovaj danas. Nažalost dok se ne dogodi jači potres ne možemo znati. Ovo je razoran potres – rekao je.