Fudbalski savez Albanije objavio je saopštenje u kojem poziva albanske vlasti da zaustave izručenje iz Hrvatske Srbiji Ismaila Morinu.

 

Morina je osumnjičen da je upravljao dronom sa nacionalističkim transparentom iznad stadiona u Beogradu prilikom utakmice Srbija-Albanija, odigrane u oktobru 2014. godine.

AP podseća da je nakon incidenta s dronom na stadionu izbilo nasilje navijača i navodi da je Morina uhapšen u junu u Hrvatskoj na osnovu poternice iz Srbije, a da je sud u Dubrovniku protekle nedelje odobrio izručenje ovog 35-godišnjeg Albanca Beogradu. 

U saopštenju Fudbalski savez Albanije poziva vladu te zemlje da “interveniše u okviru pravnog konteksta kako bi zaustavila izručenje Ismaila Morinaja Srbiji”. 

 

Navodi se da je Fudbalski savez Albanije uverio porodicu Morine da će nastaviti da se bori kako bi sprečio njegovo izručenje. 

– U potpunosti smo posvećeni tome da iskoristitmo sve institucionalne i pravne puteve – piše u saopštenju.

AP navodi da su navijači Albanije pozvali na okupljanje večeras u Tirani kako bi se na tamošnju vladu izvršio pritisak da se uključi u ceo slučaj. 

Navodi se da je Morina poreklom iz područja Kukeša na severoistoku Albanije, ali da živi u Italiji i redovno posećuje utakmice koje u gostima igra albanska fudbalska reprezentacija. 

Njegov brat Dževair se požalio televiziji “Report” da vlada u Tirani ne obraća dovoljno pažnje na slučaj njegovog brata i kazao da bi Ismailov život bio ugrožen u Srbiji. 

– Pozivamo državu Albaniju da interveniše i zaustavi izručenje Srbiji. Mi bismo, kao porodica, učinili nešto veoma radikalno što bi sve iznenadilo – rekao je Džavair ne objasnivši na šta misli. 

U Ministarstvu pravde je za B92 rečeno da je zahtev za izručenje “verovatno stigao faksom, ali da to sada niko ne može da proveri”.loading...