Hrvatska podiže OGRADU na granici sa Srbijom, EVO I ZAŠTO

Hrvatska Srbija
zdiviv/freedigitalphotos.net/Kolaž

Hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova i zvanično je potvrdilo postavljanje, kako su oni nazvali, tehničke prepreke na graničnom prelazu Batina, sa Srbijom.

 

Saobraćaj na graničnom prelazu Batina s hrvatske strane bio je obustavljen sinoć i noćas, a hrvatski mediji javljaju da je razlog postavljanje ograde.

“Jutarnji list” je javio da je Policijska uprava Osječko-baranjske saopštila da su nastavljeni sinoć započeti radovi na postavljanju ograde na graničnom prelazu Batina s hrvatske strane

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nije zvaničnim putem obavešteno od strane MUP Hrvatske o razlozima sinoćnjeg zatvaranja graničnog prelaza Bezdan-Batina, saopšteno je iz MUP-a.

Osim toga, oni navode i da je u ovom trenutku granični prelaz Bezdan-Batina otvoren za drumski i teretni saobraćaj.

HRT javlja kako se u blizini prelaza sa srpske strane nalazi veća grupa izbeglica te da je to pravi razlog zatvaranja granice. Njih 700 navodno je stiglo u Sombor pa su granice zatvorene zbog predostrožnosti.

“U cilju sprečavanja eventualnog pokušaja nezakonitog ulaska u Republiku Hrvatsku preko graničnog prelaza Batina, a temeljem čl. 7. Zakona o nadzoru državne granice (NN 83/13) preventivno su bile postavljene tehničke prepreke koje se po potrebi i u skladu sa stanjem sigurnosti mogu aktivirati, radi potpune blokade mosta, odnosno puta koja vodi prema navedenom prelazu. U ovom trenutku na navedenom području nema sigurnosnih pretnji”, saopštio je danas hrvatski MUP.

Ovo je inače prvi put da Hrvatska podiže ogradu na granici prema nekoj od svojih susednih država.

HAK je, pak, ranije danas javio kako je granični prelaz zatvoren zbog radova na mostu (DC 212).

“Zbog radova na mostu (DC 212) do daljnjeg za sav promet zatvoren je granični prelaz Batina, u Osječko-baranjskoj županiji”, napisali su, prenosi Index.hr.

Na graničnom prelazu Batina u sredu uveče nešto posle 20 h, zaustavljen je saobraćaj i s hrvatske i sa srpske strane bez najave i objašnjenja.

Usled tog poteza stvorila se velika gužva, a na granici je primećeno i pojačano prisustvo interventne policije.