Hrvatska zabranila ulazak Šešelju na 20 godina

Šešelj
Beta

MUP Hrvatske odlučilo je, nakon izricanje oslobađajuće presude Vojislavu Šešelju, da mu zabrani ulazak u tu zemlju u narednih 20 godina, piše Jutarnji list.

 

List, naime, podseća da stranci po zakonu mogu ući u Hrvatsku jedino pod uslovom da ne predstavljaju pretnju za javni poredak i bzbednost.

Dvadesetgodišnja zabrana ulaska Šešelju u Hrvatsku je doneta, piše ovaj zagrebački dnevnik na osnovu Zakona o strancima.

Služba za odnose s javnošću MUP-a je Jutarnjem dostavila podatak da je tokom 2015. MUP doneo 1.436 rešenja o proterivanju kojima su strancima izrečene zabrane ulaska i boravka u toj državi.

Protiv donesenih rešenja pokrenuto je pet upravnih sporova.

Tokom 2015. granična policija izdala je ukupno 9.332 rešenja o odbijanju ulaska strancima u Hrvatsku.

Jutarnji podseća da je, na primer, Beograđanin Kristijan Kiki Golubović, koga ovaj list smatra da jednim od najpoznatijih balkanskih kriminalaca iz Beograda, najavio je dolazak na bokserski meč u splitskoj Spaladium Areni krajem novembra 2009, ali je dobio poruku da će mu biti zabranjen ulazak u Hrvatsku jer bi predstavljao opasnost po javni red i mir.

Svojevremeno se, dodaje list, spominjao i mogući koncert, udovice, kako navode, ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana u Hrvatskoj, kojoj je takođe poručeno da neće preći hrvatsku granicu.