Hrvatska zaštitinica prava deteta šokirala region: “UČITE STRANE JEZIKE I BEŽITE GLAVOM BEZ OBZIRA!”

Ivana Milas Klarić
Dnevno.rs/Kolaž

Hrvatska zaštitnica prava deteta Ivana Milas Klarić poručila je danas mladima da uče strane jezike i "beže glavom bez obzira".

 

– Učite strane jezike i bežite glavom bez obzira – to bi bila najčasnija, najiskrenija poruka za mlade generacije – rekla je ombudsmanka za decu na saborskom Odboru za porodicu, mlade i sport podnoseći izveštaj o radu za prošlu godinu.

Milas Klarić je na odlasku s te funkcije, jer se nije javila na novi konkurs za izbor na mesto ombudsmana za decu koji je raspisan po novom zakonu o zaštitniku prava deteta.

Ona je optužila Vladu desnog centra da je uništila nezavisnost institucije zaštitnika i dodala da u ombudsmanskim krugovima vredi pravilo da je neko, ako ga vlast smeni, dobro radio svoj posao.

Milas Klarić je rekla i da je sadržaj izveštaja o radu od 2003. sličan, da se po njemu u pravilu ne napravi ništa “osim što poneka struktura odluči da napravi presedan, uništi nezavisnost instituciju, diskriminiše decu i pogorša im položaj”.

Opozicija je više puta kritikovala odluku vlade da donese novi zakon i to da bi, kako su rekli, smenili zaštitinicu prava deteta, koja je na tu fuknciju izabrana u mandatu leve koalicije, pre više od tri godine.

Mandat zaštitnika traje osam godina, a novi zakon o ombudsmanu za decu donet je letos pošto ga je Ustavni sud u starom sastavu ocenio neustavnim, jer je donet običnom, a ne većinom svih poslanika.