HRVATSKI MEDIJI: Tokom Vučićeve posete premijer Hrvatske ODRŽAO LEKCIJU KOLINDI

aleksandar vučić andrej plenković
Beta

Zvanična poseta Aleksandra Vučića Hrvatskoj, završila se juče, ali je u hrvatskim medijima ona i danas glavna tema. Posebno je stavljen akcenat na nesaglasnost predsednice i premijera Hrvatske, a koji se, pre svega, tiče protesta organizovanih zbog Vučićevog dolaska.

 

Kada je pre nekoliko dana hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović javnosti otkrila da je u Zagreb, usled ozbiljne diplomatske prepirke sa Srbima, pozvala predsednika Aleksandra Vučića, ta vest ne samo da je neprijatno iznenadila hrvatsku javnost, već i samog premijera Andreja Plenkovića.

Deo ministara iz njegove Vlade, pokušavao je i javno da upozori na to kako je dijalog sa Srbima sasvim sigurno poželjan, ali da Vučić treba prvo da se izvini za zločine počinjene na hrvatskoj teritoriji. Sam premijer jasno je javnosti dao do znanja koja su to pitanja na kojima treba insistirati u odnosima sa Srbijom, pa je tako načeo temu ratne odštete, ali i pitanja nestalih, kao i brojne druge po hrvatski narod izrazito značajne teme.

Smireno i staloženo, bez previše pompe i ceremonije, Plenković je primio Vučića, jer je to bilo nešto što se nije moglo izbeći. Hrvatski mediji pišu da je Plenković “za razliku od Grabar-Kitarović, koja je pognula glavu i dopustila Vučiću da zavlada na njenom terenu, sačuvao zdrav razum i hladnu glavu“. Dalje se konstatuje da je on mirno pričao sa srpskim predsednikom, bez potrebe da mu se opravdava, o svim ključnim pitanjima, a nakon što je razgovor okončao, premijer je dao jasnu poruku da će se boriti za hrvatske interese, kao i da priča sa Srbijom nije gotova sve dok se istina ne istera na videlo i ne daju odgovori na sva ključna pitanja.

Za razliku od predsednice koja se obrušila na protestante protiv Vučićeva dolaska u Hrvatsku, nazvavši ih marginalcima, premijer Plenković je dao do znanja da se radi o ljudima koji su jasno artikulisali svoj stav o predsedniku Srbije, ne razmećući se uvredama na njihov račun. loading...