HRVATSKU I DALJE TRESU ZEMLJOTRESI: Tlo ne miruje, među poginulima juče I SRBI (FOTO)

Novi potres pogodio je Hrvatsku u 06.16. Kako su naveli iz Seizmološke službe, bio je jačine 4,7 jedinica Rihterove skale, a naredni 4,8. Potom se osetio još jedan, jačine 3,9.

Printscreen Twitter/@crvenikriz_hr

Jutarnji list prenosi da se javljaju stanovnici Zagreba, Karlovca, Siska, pa čak iz Slovenije i kažu da ih je probudio potres.

U razornom zemljotresu koji je juče pogodio središnji deo Hrvatske – Petrinju, Sisak, Glinu, sedam osoba je poginulo, a više desetina povređeno.

Među žrtvama je i dvoje Srba iz sela Majske poljane kod Gline.

“Od sedam žrtava zemljotresa, pet žrtava je identifikovano u Majskim poljanama na području grada Gline, od toga su dvoje doseljenih Hrvata iz BiH i jedan naseljeni Hrvat iz drugih delova Hrvatske, kao i dvoje Srba – jedan mladić i jedan stariji čovek”, rekao je predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac.

I dalje traje akcija spašavanja i potraga za nastradalima.

Stotine ljudi ostalo je bez kuća. Sportska dvorana u Sisku je prihvatni centar za one koji su ostali bez domova. Povređeni, ali i pacijenti iz bolnica na pogođenom području prebacuju se u zagrebačke bolnice.

Nakon najjačeg potresa od 6,3 stepena po Rihterovoj skali, usledilo je još dvadesetak slabijih potresa.

Zbog velikih oštećenja električne mreže bez struje je oko 2.000 građana s područja Siska i oko 7.000 građana s petrinjskog područja.

Preventivno je zaustavljen rad nuklearke Krško u Sloveniji.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da je osigurano gotovo 16 miliona evra pomoći. Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da je Srbija spremna da pomogne Hrvatskoj.

SNIMAK KOJI JE OBIŠAO SVET: Novinar izveštava iz Petrinje DOK SE SVE OKO NJEGA RUŠI (VIDEO)