I BEBE IMAJU TEMPERATURU 39! Zašto je ovaj talas KORONAVIRUSA najteži do sad?

"Korona virus se sada učestalije javlja kod dece i klinička slika je sve teža. Mali pacijenti dolaze sa većom temperatorum nego u ranijem periodu i sve duže traje", kaže u razgovoru za Nova.rs pedijatar Ljiljana Lukić. Ona objašnjava da je to posledica britanskog soja koji je postao dominantan u Srbiji.

pixabay.com

Ima i slučajeva kada deca po sedam dana imaju temperaturu 39. Lečila sam i bebe sa temperaturom 39”, objašnjava doktorka Lukić.

Prati se krvna slika, nivo leukocita, prati se i CRP. Deci ne dajem antibiotike. Događa se da prođe dve-tri nedelje, od preboljevanja kovida, pa se jave sa upalom uha ili upalom krajnika. Budu ‘kilavi’ neko vreme. Definitivno im korona oslabi imunitet i posle tog lakše zakače i neke druge infekcije. Deca iz starijih razreda sada ne idu u školu, što je značajno baš kako bi se predupredile naknadne komplikacije. Ovi mlađi koji idu u školu ili vrtić oni mogu da pokupe bakterije u nosu ili grlu, to komplikuje stvari. Ukoliko se dete razboli, odlažu se i neke redovne vakcinacije”, napominje naša sagovornica.

Dodaje da se, barem u njenoj praksi, korona kod dece najčešće dijagnostikuje brzim antigenskim testom.

Ona dodaje i da se dešavaju slučajevi kada se cele porodice zaraze upravo tako što im je dete prenelo virus.

Doktorka Lukić navodi i da su u toku klinička ispitivanja koja bi trebalo da omoguće vakcinaciju dece. Analize se sprovode za vakcine Fajzer i Moderna.

Na jesen ili zimu moraćemo da vakcinišemo i decu, da bismo mogli da ih pustimo u školu”, smatra doktorka Lukić.

Načelnica dečije klinike KBC “Dragiša Mišović” Olivera Ostojić izjavila je danas da je u toj ustanovi trenutno na lečenju 25 dece sa koronavirusom, 40 odsto više nego u martu.

Ostojić je rekla da su na povećan broj dečjih kovid pacijenata najviše uticali novi sojevi koronavirusa.

Očito je da su novi sojevi za decu zarazniji. Najkritičniji pacijent sa obostranom upalom pluća ima 15 godina”, rekla je ona.

Upitana da li bi i deca trebalo da se vakcinišu, ona je rekla da treba sačekati preporuku Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

S obzirom na to da kod dece nema težih kliničkih slika, trebalo bi sačekati preporuku SZO, jer se rade istraživanja na deci i trudnicama”, rekla je ona.