I DALJE NESTABILNO: U većem delu zemlje na snazi narandžasti meteo-alarm

RHMZ upozorava da se u petak u pojedinim delovima Srbije očekuju vremenske nepogode. U većem delu zemlje u petak je na snazi narandžasti meteo-alarm.

Oluja
Pixabay.com

U petak (02.08.) sredinom dana u zapadnim, jugozapadnim i centralnim delovima, a uveče i tokom noći i u ostalim krajevima očekuje se pojava obilnijih plјuskova sa grmlјavinom, koji će ponegde biti praćeni gradom i olujnim vetrom, navodi se na sajtu RHMZ-a.

Zbog najavljenog nevremena u petak je na snazi narandžasti meteo-alarm za područja: Beograd, Srem, Banat, Bačka, zapadna i jugozapadna Srbija, Pomoravlje i Šumadija.

Žuti meteo-alarm je na snazi u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji, kao i na Kosovu i Metohiji.

printscreen RHMZ

Narandžasti meteo-alarm označava opasne vremenske prilike. Prognozirane su opasne vremenske pojave takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

Žuti meteo-alarm znači potencijalno opasno vreme. Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima i ne preduzimati nepotrebne rizike.

U subotu će biti svežije vreme, mestimično s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom, ponegde obilnijim.

U nedelju će biti promenljivo oblačno vreme, u većem delu suvo, jedino na istoku i jugoistoku s kratkotrajnom kišom ili pljuskom.

Od ponedeljka će biti uglavnom suvo i pretežno sunčano vreme, uz postepeni porast temperature.