I DALJE SE BORIMO! Od danas još jedna PROMENA U NAČINU VAKCINISANJA građana u Srbiji

U Srbiji je prema poslednjem preseku potvrđeno 1.987 novih slučajeva koronavirusa, na osnovu 11.657 testiranih uzoraka. Od posledica kovida 19 preminulo je 30 osoba. Na bolničkom lečenju nalazi se 5.318 osoba, od kojih su 183 na respiratoru.

Pixabay.com/Kolaž

Nastavljena je imunizacija širom zemlje, a direktor Kancelarije za e-Upravu Mihailo Jovanović rekao je za RTS da će od danas na svim vakcinalnim punktovima širom Srbije biti omogućeno vakcinisanje bez zakazivanja i vakcinom “Sinofarm”.

Prošle nedelje počela je vakcinacija bez zakazivanja “Fajzerovom” i “sputnjik V” vakcinom, a prema rečima Jovanovića više desetina hiljada građana iskoristilo je tu mogućnost.

Pozvao je građane da odu u najbliži dom zdravlja i masovni punkt, jer je na svim punktovima u Srbiji omogućeno vakcinisanje bez zakazivanja sa “Fajzer”, “sputnjik V” i “Sinofarm” vakcinom.

Hala 11 Beogradskog sajama danas će raditi produženo do 20 sati, kako bi građani koji to žele mogli da se vakcinišu posle posla. Nije potrebno zakazivanje za “Fajzer”.

Građani će blagovremeno biti obavešteni hoće li produženo radno vreme važiti i za naredne dane.

“Od ukupnog broja pacijenata koji se trenutno nalazi na bolničkom lečenju više od 99 odsto njih nije vakcinisano”, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Lončar je pojasnio da je analizom kod hospitalizovanih, koja je urađena tokom vikenda, utvrđeno da ima i onih koji su se zarazili između dve doze, ali to, kaže, samo pokazuje da oni nisu ispoštovali mere.

“Analiza je dokazala da bi, pošto Srbija ima dovoljno vakcina i sve uslove da sistem normalno funkcioniše, ove brojke bile manje da je više ljudi vakcinisano”, rekao je Lončar.

Objašnjava da je verovatnoća da na bolničkom lečenju završe građani koji su primili obe doze vakcine, a ipak se zaraze virusom, mnogo manja, a i ako se desi, klinička slika je lakša.

Kada je reč o novim sojevima koronavirusa, Lončar kaže da je potrebno u što kraćem roku vakcinisati što veći broj ljudi, jer se na taj način sprečava širenje virusa i ne dozvoljava mu se da mutira.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da se u Srbiji rade studije o eventualnoj trećoj dozi kineskog “Sinofarma”, ali i da se detaljno prate i sve druge svetske studije o tome, te da će se postupiti u skladu sa nalazima istraživanja i preporukama proizvođača, ali da će Srbija uvek po tom pitanju biti “najkonzervativnija”.