I DALJE SE PITAMO – ZAŠTO? Pre tačno 19 godina poginulo je 16 radnika Radio-televizije Srbije

rts
Wikipedia/LukaP

Polaganjem venaca i cveća na spomenik "Zašto", danas će biti obeležena 19. godišnjica stradanja radnika Radio-televizije Srbije (RTS) u NATO bombardovanju 1999. godine.

 

Komemoracija stradalima biće održana u 14.04 kod spomenika “Zašto” u tašmajdanskom parku, a pristustvovaće i Žene u crnom i Žene iz zajednica žrtava i preživelih iz Bosne i Hercegovine sa područja Zvornika.

Pored toga, u Udruženju porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji u podne biće otvorena postavka fotografija u spomen-sobi “Žrtava NATO agresije – Milosrdni andjeo”, bez konferencije i govora i bez prisustva porodica.

 

NATO je zgradu RTS pogodio s dva projektila, u rano jutro 23. aprila 1999. godine. Tada je poginulo 16 zaposlenih u RTS-u.

Medjunarodna organizacija za ljudska prava “Hjuman rajts voč” saopštila je 2000. godine da nije bilo nikakvog opravdanja za bombardovanje zgrade RTS-a.

Čelnici NATO-a tvrdili su da je napad bio opravdan, a specijalna komisija Haškog tribunala koja je ispitivala i slučaj bombardovanja RTS-a, nije predložila Tužilaštvu da pokrene krivični postupak, preneo je RTS.

Poginulo je 16 zaposlenih:

Jelica Munitlak (27), Ksenija Banković (27), Darko Stoimenovski (25), Nebojša Stojanović (26), Dragorad Dragojević (27), Dragan Tasić (29), Aleksandar Deletić (30), Slaviša Stevanović (32), Siniša Medić (32), Ivan Stukalo (33), Dejan Marković (39), Milan Joksimović (47), Branislav Jovanović (50), Milovan Janković (59), Tomislav Mitrović (61) i Slobodan Jontić (54). 

Bivši direktor RTS-a Dragoljub Milanović osudjen je 2002. godine na 10 godina zatvora, zbog toga što nije sproveo naredjenje tadašnje Savezne vlade i ljude i tehniku izmestio iz objekata RTS-a u Aberdarevoj i Hilandarskoj ulici u Beogradu. Milanoviću je kazna istekla 1. septembra 2012. godine.loading...