I DALJE VANREDNO, ALI IDE NA BOLJE: Srpski doktori prognozirali KADA bismo mogli da uđemo u povoljnu situaciju

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je od posledica kovida preminulo još 19 osoba, a zabeleženo je novih 1.709 slučajeva zaraze. Testirano je 10.638 osoba. Na respiratoru je 161 pacijent.

Pixabay.com/Kolaž

I dalje je najviše novozaraženih u Beogradu – 430, sledi Novi Sad sa 93 slučaja, Kragujevac i Niš po 62, Kruševac 49, Kraljevo 46, Šabac 44, Užice 43, dok ostala mesta imaju manje od 40 novozaraženih.

Članovi Kriznog štaba, epidemiolog Branislav Tiodorović i imunolog Srđa Janković, rekli su na konferenciji za novinare nakon sednice Kriznog štaba, koja je održana u petak, da do daljeg sve postojeće mere ostaju na snazi.

Epidemiolog Branislav Tiodorović ukazao je da građani ne treba da shvate vakcinaciju kao znak za opuštanje, sve dok se ne stvori kolektivni imunitet od 60-70 odsto.

Tiodorović je rekao da se i dalje moraju poštovati mere u borbi protiv kovida-19, koje bi uz vakcinaciju krajem proleća mogle dovesti do sigurnije epidemiološke situacije.

“Onaj ko je sklon teškim alergijama ne bi trebalo da se vakciniše, kao ni oni koji su alergični na samu vakcinu ili na nešto što je u vakcini”, objasnio je dr Srđa Janković.

Trenutna epidemiološka situacija u Vojvodini još uvek se ocenjuje kao vanredna iako su stope oboljevanja tokom januara pet puta niže nego one koje smo registrovali tokom novembra i decembra, navodi za RTS profesor doktor Vladimir Petrović, direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine u Novom Sadu.

Dodaje da smo daleko od neke povoljne situacije, ali da bi, kako kaže, oko Sretenja mogli da uđemo u povoljniju situaciju.

“Još uvek smo daleko od neke povoljne situacije, međutim, sigurno je da smo već sada na silaznom kraku ovog trećeg epidemijskog talasa i očekujemo, ukoliko se ovaj trend nastavi, da bismo oko Sretenja mogli da uđemo u neku povoljniju situaciju, a već u martu da možemo da kažemo da smo u povoljnoj situaciji”, objašnjava Petrović.

VAŽNO! Reč oftalmologa: Evo da li je moguće zaraziti se koronom PREKO OČIJU